Winterbanden verplicht in Oostenrijk vanaf 1 november

Net zoals elk jaar zijn winterbanden vanaf 1 november weer verplicht in Oostenrijk, en dat in zogenaamde ‘winterse omstandigheden’. Maar wat betekent dat precies? Dat leggen we je graag uit in deze tip.

2 minuten

De Oostenrijkse verkeerswet heeft het over winterse omstandigheden wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw, sneeuwmodder of ijs. Is dat het geval en word je staande gehouden terwijl je wagen over zomerschoeisel beschikt? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot wel 5.000 euro.

Winterbanden of vierseizoensbanden

Wettelijk wordt elke band met de M+S-aanduiding als winterband beschouwd. Dat staat voor ‘mud’ en ‘snow’. In de praktijk betekent dat dus dat vierseizoensbanden ook worden toegelaten, al onderstrepen verschillende verkeersorganisaties het belang van het sneeuwvloksymbool. Daarmee geeft de bandenfabrikant ook aan dat de band ook in zwaarder winterweer goed presteert.

Ook schrijft de Oostenrijkse wet een minimumprofieldiepte voor winterbanden voor. Die bedraagt 4 millimeter voor radiaalbanden en 5 millimeter voor diagonaalbanden. Vanzelfsprekend geldt deze verplichting voor je vier banden.

Afhankelijk van de winterse omstandigheden mag je ook met sneeuwkettingen rijden. Hou dan wel rekening met de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

Lees verder onder de afbeelding …

Winterbanden verplicht in Oostenrijk vanaf 1 november

Hoge boetes en wettelijke aansprakelijkheid

Ga je alsnog op weg met zomerbanden, dan breng je je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers in gevaar. Daarom dat men stevige boetetarieven hanteert. Zo variëren de dwangsommen tussen 35 euro en 5000 euro. Ook is er een grote kans dat je aansprakelijk gesteld wordt wanneer je in winterse omstandigheden niet op winterbanden reed en bij een ongeval betrokken geraakt.

Er geldt zelfs een omgekeerde bewijslast, wat zoveel betekent dat je je onschuld moet bewijzen door aan te tonen dat de oorzaak van het ongeval niet aan het oneigenlijke gebruik van je zomerbanden te wijten valt. De praktijk wijst uit dat dit nauwelijks lukt …

Denk ook aan de vloeistoffen!

De winterbandverplichting geldt in heel wat landen, maar Oostenrijk gaat hierin sinds 2008 nog een stap verder. Alle auto’s die het grondgebied betreden moeten bij winterse omstandigheden over een zogenaamde ’winteruitrusting’ beschikken. Daartoe rekent men ook de aanwezigheid van voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers.

Voorkomen is beter dan genezen — neem dus contact op met je bandenboer en check of je vloeistoffen op peil zijn.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst