De regels in de skiliften, berghutten, hotels en restaurants zijn al een hele tijd duidelijk. Enkel over de mondmaskerplicht gebeurde lange tijd geen uitspraak. Maar op maandag 20 september 2021 nam de minister van Toerisme een duidelijk standpunt in — voor gesloten skiliften geldt een FFP2-mondmaskerplicht.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
3 minuten

Reizigers uit België kunnen het Oostenrijkse grondgebied zonder een verplichte quarantaine betreden. De afgelopen 10 dagen mag je dan wel niet naar een rode zone zijn afgereisd.

Daarnaast moet je een negatieve covid-test, een geldig vaccinatiebewijs of een bewijs van antilichamen kunnen voorleggen. In dat opzicht heeft Oostenrijk het over de zogenaamde 3-G-regel. Dat leggen we graag even uit.

  • Getest — je moet een recente, negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Die mag niet ouder zijn dan 72 uur. Een antigeentest kan ook, maar die mag dan niet ouder zijn dan 48 uur. Deze tests moeten door een erkend testcentrum afgenomen worden. Zelftests zijn 24 uur geldig om het land in te reizen op voorwaarde dat ze in een officieel systeem voor gegevensverwerking worden geregistreerd. In de officiële teststraten van het initiatief Österreich Testet kan je je gratis laten testen. Aanmelden is wel verplicht. Al na 15 minuten is het resultaat van de antigeentest bekend. Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test laten afnemen.
  • Volledig gevaccineerd — de tweede vaccinatie is 360 dagen geldig. Hetzelfde geldt voor herstelde personen die eenmaal zijn gevaccineerd. Alleen Pfizer, AstraZeneca, Moderna en de Chinese vaccins Sinopharm en Sinovac worden erkend. Voor vaccins die slechts één vaccinatie vereisen, gaat de geldigheid in vanaf de tweeëntwintigste dag en loopt die gedurende 270 dagen.
  • Genezen — een doorgemaakte infectie met het Sars-Cov-2-virus geeft 180 dagen na de genezing voldoende antilichamen om te reizen. Een bewijs van antilichamen is 90 dagen geldig vanaf de datum van de test.

De 3-G-regel houdt dus in dat je bij een controle over een medisch attest, een testresultaat, een vaccinatieattest of -paspoort of een medisch certificaat van genezing in de Duitse of Engelse taal moet beschikken. Is dat niet het geval, dan moet je binnen 24 uur in Oostenrijk een PCR- of antigeentest ondergaan.

Lees verder onder de afbeelding …

Coronamaatregelen in Oostenrijk voor winterseizoen van 2021-2022

We vatten graag de overige coronamaatregelen voor het Oostenrijkse skiseizoen van 2021-2022 samen.

  • Wil je gebruikmaken van de skiliften? Dan is een 3-G-bewijs verplicht. Dit wordt gecontroleerd bij de verkoop van de skipassen aan de kassa. Daarnaast is de dracht van een FFP2-mondmasker verplicht in gesloten skiliften. Er geldt geen capaciteitsbeperking.
  • Berghutten en restaurants zijn toegankelijk op vertoon van een 3-G-bewijs.
  • Voor de après-ski gelden dezelfde regels als voor de nachtgastronomie. Dat betekent dat de après-ski kan plaatsvinden, maar onder strenge maatregelen. Dus ook hier geldt de 3-G-regel.

Verslechtert de coronasituatie? Dan kan men de regelgeving aanscherpen tot ’niveau 2-G’. Dat betekent dat alleen genezen of gevaccineerde mensen toegang hebben. Laten we hopen dat dat deze keer uitblijft …

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst