Microplastics zijn microscopisch kleine deeltjes plastic die in het milieu terechtkomen. Met het blote oog kan je ze nauwelijks waarnemen. Maar waar komen ze vandaan? Vooral van de banden van je wagen, zo blijkt. Enkele wetenschappers van de Universiteit Gent en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek stelden vast dat samen met het huishoudelijke water vooral de slijtage van autobanden de grote bron van microplastics is. Critici sturen aan op strengere normen voor het bandenrubber.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon

Naar schatting belanden er in Vlaanderen zo’n 4.000 ton rubberdeeltjes per jaar op de wegen. Daarin wordt het vrachtverkeer zelfs niet meegerekend. Maar liefst 250 ton daarvan komt in de waterlopen terecht. Uit ander onafhankelijk onderzoek van Emissions Analytics blijkt dat de milieu-impact van bandenslijtage tot 1.000 keer ernstiger kan zijn in vergelijking met wat er uit de uitlaat van een auto komt.

Ecologische voetafdruk van elektrische wagens

Banden slijten, dat is allerminst een verrassing. En dat dat afgesleten rubber dan op en naast de wegen terechtkomt, ligt ook voor de hand. Maar men merkt wel fijntjes op dat vooral bij elektrische wagens, alsmaar toegankelijker voor de ‘gewone portemonnee’ spelling, meer bandenslijtage optreedt. Het forsere gewicht en vermogen van zo’n auto’s zijn de belangrijkste oorzaak daarvan. Waar verbrandingsmotoren onder de loep liggen door met name Europese wetgeving, zijn er geen dergelijke regels voor autobanden. En dan dacht je al eens iets voor het milieu te doen …

Lees verder onder de afbeelding …

Autobanden zijn stiekeme vervuilers

Ten koste van de veiligheid?

Om die reden rijzen er dan ook stemmen om ook voor de slijtagesnelheid een soort van normering uit te werken. In de praktijk betekent dat dus een harder rubbermengsel. Maar die keuze gaat dan weer ten koste van de hoeveelheid grip die de band kenmerkt … Een goede band houdt een mooi midden tussen een lage rolweerstand, een hoge slipweerstand en grote slijtvastheid.

Maar door één eigenschap flink te verbeteren, haal je de twee andere automatisch onderuit. Geen eenvoudig evenwicht, dus. Het milieu gaat echter ook maar één keer mee … Hopelijk dokteren de knappe koppen iets uit.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst