Heel wat automobilisten weten niet wanneer het precies toegelaten is om de vier richtingaanwijzers of pinkers tegelijk te gebruiken. Het gelijktijdige gebruik van de vier richtingaanwijzers van je auto is slechts in een beperkt aantal gevallen toegelaten. We zetten even de regels voor het gebruik van deze waarschuwingslichten op een rijtje.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
2 minuten

Je mag de waarschuwingslichten gebruiken als je wagen in panne staat of als er sprake is van een verlies van lading op de openbare weg. Ook is het gebruik van de vier richtingsaanwijzers geoorloofd om andere weggebruikers attent te maken op een dreigend gevaar voor een ongeval. Dit is bijvoorbeeld het geval als je achteraan in een file terechtkomt.

Ook als je het slachtoffer wordt van verkeersagressie of een carjacking mag je je vier richtingaanwijzers gebruiken om de daders op de vlucht te trachten te jagen. Hoe effectief dat is, laten we wel even in het midden …

Lees verder onder de afbeelding …

Wanneer mag je je vier richtingaanwijzers gebruiken?

En bij parkeren?

Je mag je vier richtingsaanwijzers dan weer niet gebruiken als je verkeerd parkeert of bij het laden en lossen. Doe je dat toch? Dan riskeer je — los van de eventuele boete voor het verkeerd parkeren — ook nog een boete voor het verkeerd gebruik van je waarschuwingslichten.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst