Tips om àlles uit je sneeuwkettingen te halen

Wij ademen wintersport — met deze adviezen reis jij alvast veilig naar je wintersportbestemming

Een besneeuwde helling oprijden zonder sneeuwkettingen? Die gedachte doet zelfs de meest geroutineerde chauffeur het koud zweet krijgen. Maar zelfs mét een set van onze oerdegelijke sneeuwkettingen is enige voorzichtigheid geboden.

Beschadigen sneeuwkettingen mijn velgen?

Omdat het roestvrije staal van de sneeuwkettingen harder is dan het materiaal waaruit je lichtmetalen of aluminium velgen zijn opgetrokken, loop je bij het gebruik van sommige sneeuwkettingen inderdaad een risico op beschadigde velgen. Onze iets duurdere, maar kwalitatief hoogwaardigere sneeuwkettingen zijn echter vaak voorzien van velgclips of andere systemen om de velg maximaal te beschermen.

De juiste sneeuwketting voor je personenwagen of SUV

Stel, je staat aan de voet van een besneeuwde bergpas en je opent voor de eerste keer de verpakking van je gloednieuwe sneeuwkettingen. Er staat een gure wind en het begint een beetje te regenen … Zie je de bui al hangen?

Om zulke scenario’s te voorkomen, kan je best thuis al eens oefenen. De montage van sneeuwkettingen vraagt tijd en geduld.

Directionele banden verbeteren de besturing op sneeuw

In het land van de banden is de directionele band eerder een ’new kid on the block’. Met het toenemende vermogen van de meeste auto’s, steeg ook de behoefte naar een band die ook op hogere snelheden optimaal presteert. De innovatie is trouwens een beetje Belgisch!

Hoe lees je de symbolen op de zijkant van je autoband?

Op de zijkant van een autoband staan heel wat cijfers en symbolen. Wanneer je nieuwe banden aankoopt, weet je best waarop die codes precies duiden. In dit artikel ontdek je de betekenis van deze op het eerste gezicht ingewikkelde cijfer- en symboolreeks.

Hoeveel sets sneeuwkettingen heb ik nodig?

Wanneer je een set sneeuwkettingen huurt, dan gaat het steeds over een set van twee stuks. Je monteert de sneeuwkettingen altijd op de wielen van de aangedreven as. Ga dus goed na of je auto voor of- achterwielaangedreven is. Tip — de meeste auto’s zijn voorwielaangedreven, maar bij sommige Duitse automerken — BMW en Mercedes, bijvoorbeeld — en auto’s met veel vermogen — Porsche, Subaru, … — gebeurt de aandrijving via de achterwielen.

In welke landen zijn sneeuwkettingen verplicht?

Volgens de wetgeving mogen sneeuwkettingen in België enkel geplaatst worden bij sneeuw en ijzel, maar net zoals in alle landen mogen ze niet aangebracht worden als ze het wegdek kunnen beschadigen. Je mag dus geen sneeuwkettingen gebruiken op wegen met weinig sneeuw of waarop de sneeuw aan het smelten is.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Elk land beslist autonoom over de regels voor het gebruik van winterbanden op eigen grondgebied. Samen met de klimatologische omstandigheden van elk Europees land, verschilt ook ook de wetgeving rond het gebruik van winterbanden. In welke landen zijn winterbanden nu effectief verplicht?

Kopen of huren? Wat is het voordeligst?

Sneeuwkettingen gebruik je niet alle dagen, natuurlijk. Twijfel je tussen aankopen en huren? Wij lijsten graag de pro’s en contra’s voor je op, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Ook in de winter vlot onderweg met je elektrische wagen

Tijdens de winter hebben elektrische auto’s het extra zwaar te verduren. Vooral je batterij is niet tuk op de koude. Zo duurt het wat langer om de batterij volledig op te laden en verlies je een tiental procent aan actieradius.

Met maar zes ijsdagen per winter blijft het ongemak in België eerder beperkt, maar toch geven we je graag enkele tips om elektrisch rijden ook ‘s winters aangenaam te houden.

Rijden in de sneeuw — met sneeuwkettingen of sneeuwsokken?

Een goede voorbereiding op de wintersport is het halve werk. En voor veel wintersportuitjes begint de vakantie met de reis. Velen leggen die nog steeds met de auto af. En dan kan het onderweg voorvallen dat je in zware sneeuwbui terechtkomt. Wanneer je winterbanden niet genoeg grip meer bieden, moet je uitwijken naar andere mogelijkheden om de reis alsnog voort te zetten. Ga je dan voor sneeuwkettingen of voor sneeuwsokken?

Sneeuwkettingen omleggen — 7 handige tips

Stel, je staat aan de voet van een besneeuwde bergpas en je opent voor het eerst de verpakking van je gloednieuwe sneeuwkettingen. Er staat een gure wind en het begint een beetje te regenen … Zie je de bui al hangen?

Vermijd deze winterbanden

De afkoeling en de verhoogde luchtvochtigheid motiveren winter na winter meer automobilisten om te kiezen voor winterbanden. Het aangepaste rubbermengsel zorgt voor een betere hechting aan het wegdek wanneer de temperatuur onder 7 °C duikt. De grip op het wegdek is dus veel beter, zowel bij versnelling als bij het remmen. Maar de ene winterband is de andere niet …

Wat is het verschil tussen goedkopere en duurdere sneeuwkettingen?

Er zijn heel wat verschillende sneeuwkettingentypes te verkrijgen. Wanneer je door ons aanbod bladert, vind je sneeuwkettingen aan 3,00 euro per huurdag voor een set van twee stuks, maar ook sneeuwkettingensets die ruim 12,00 euro per huurdag kosten. Waarin zitten de verschillen?

Wat zijn loopvlakkettingen?

De loopvlakketting heeft geen ketting aan de binnenkant van het wiel, maar enkel op het loopvlak en de buitenzijde van het wiel. Deze loopvlaksneeuwkettingen zijn uitermate geschikt voor auto’s met krappe wielkasten, waarbij er weinig ruimte in de wielkast overblijft.

Welke sneeuwkettingen voor mijn bandenmaat?

Welke sneeuwkettingen passen nu op jouw wagen of banden? Op elke band van je wagen vind je de precieze bandenmaat terug, en dat volgens een XXX/XX-XX-notatie.

Winterbanden — waarom en wanneer?

In België is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Maar voor jouw veiligheid en die van anderen worden winterbanden vanaf een bepaald moment wel sterk aanbevolen. Maar waarom precies? En wanneer wissel je je zomerbanden dan om voor hun winterse broertjes?

Winterbanden of sneeuwkettingen? Of beide?

Een overgrote meerderheid van de wintersporters trekt nog steeds met de wagen in de richting van de sneeuw. De voordelen zijn dan ook duidelijk — je hebt de volledige vrijheid om te gaan en staan waar je wil, je kan heel wat bagage meenemen en je bent niet afhankelijk van een bus die je naar de pistes brengt. Maar rijden in de sneeuw vraagt om de nodige voorbereiding, aangepast materiaal en een aangepast rijgedrag.

Winterbanden of vierseizoensbanden?

In dit artikel vernam je al de voordelen van winterbanden. In ‘t kort — winterbanden bieden een sterk verhoogde grip wanneer de buitentemperatuur onder de 7 graden celcius duikt. Maar hoe zit het met vierseizoensbanden?

Winterbanden verplicht in Oostenrijk vanaf 1 november

Net zoals elk jaar zijn winterbanden vanaf 1 november weer verplicht in Oostenrijk, en dat in zogenaamde ’winterse omstandigheden’. Maar wat betekent dat precies? Dat leggen we je graag uit in deze tip.

Zonder sneeuwkettingen door de sneeuw rijden — tips!

Wanneer je in de sneeuw rijdt, zijn heel wat ‘normale’ stuur- en reactiekenmerken van je wagen niet meer zo ‘normaal’. Plots kan je niet meer op je spiergeheugen vertrouwen. We geven graag een aantal rijtips, want de kleinste inschattingsfout kan immers rampzalige gevolgen hebben.

We vonden geen tips die aan je zoekcriteria voldoen.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst