Wij ademen wintersport — met deze adviezen reis jij alvast veilig naar je wintersportbestemming

Een besneeuwde helling oprijden zonder sneeuwkettingen? Die gedachte doet zelfs de meest geroutineerde chauffeur het koud zweet krijgen. Maar zelfs mét een set van onze oerdegelijke sneeuwkettingen is enige voorzichtigheid geboden.

De juiste sneeuwketting voor je personenwagen of SUV

Stel, je staat aan de voet van een besneeuwde bergpas en je opent voor de eerste keer de verpakking van je gloednieuwe sneeuwkettingen. Er staat een gure wind en het begint een beetje te regenen … Zie je de bui al hangen?

Om zulke scenario’s te voorkomen, kan je best thuis al eens oefenen. De montage van sneeuwkettingen vraagt tijd en geduld.

Directionele banden verbeteren de besturing op sneeuw

In het land van de banden is de directionele band eerder een ’new kid on the block’. Met het toenemende vermogen van de meeste auto’s, steeg ook de behoefte naar een band die ook op hogere snelheden optimaal presteert. De innovatie is trouwens een beetje Belgisch!

Hoe lees je de symbolen op de zijkant van je autoband?

Op de zijkant van een autoband staan heel wat cijfers en symbolen. Wanneer je nieuwe banden aankoopt, weet je best waarop die codes precies duiden. In dit artikel ontdek je de betekenis van deze op het eerste gezicht ingewikkelde cijfer- en symboolreeks.

In welke landen zijn sneeuwkettingen verplicht?

Volgens de wetgeving mogen sneeuwkettingen in België enkel geplaatst worden bij sneeuw en ijzel, maar net zoals in alle landen mogen ze niet aangebracht worden als ze het wegdek kunnen beschadigen. Je mag dus geen sneeuwkettingen gebruiken op wegen met weinig sneeuw of waarop de sneeuw aan het smelten is.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Elk land beslist autonoom over de regels voor het gebruik van winterbanden op eigen grondgebied. Samen met de klimatologische omstandigheden van elk Europees land, verschilt ook ook de wetgeving rond het gebruik van winterbanden. In welke landen zijn winterbanden nu effectief verplicht?

Kopen of huren? Wat is het voordeligst?

Sneeuwkettingen gebruik je niet alle dagen, natuurlijk. Twijfel je tussen aankopen en huren? Wij lijsten graag de pro’s en contra’s voor je op, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Sneeuwkettingen omleggen — 7 handige tips

Stel, je staat aan de voet van een besneeuwde bergpas en je opent voor het eerst de verpakking van je gloednieuwe sneeuwkettingen. Er staat een gure wind en het begint een beetje te regenen … Zie je de bui al hangen?

Welke sneeuwkettingen voor mijn bandenmaat?

Welke sneeuwkettingen passen nu op jouw wagen of banden? Op elke band van je wagen vind je de precieze bandenmaat terug, en dat volgens een XXX/XX-XX-notatie.

Winterbanden — waarom en wanneer?

In België is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Maar voor jouw veiligheid en die van anderen worden winterbanden vanaf een bepaald moment wel sterk aanbevolen. Maar waarom precies? En wanneer wissel je je zomerbanden dan om voor hun winterse broertjes?

Winterbanden of sneeuwkettingen? Of beide?

Een overgrote meerderheid van de wintersporters trekt nog steeds met de wagen in de richting van de sneeuw. De voordelen zijn dan ook duidelijk — je hebt de volledige vrijheid om te gaan en staan waar je wil, je kan heel wat bagage meenemen en je bent niet afhankelijk van een bus die je naar de pistes brengt. Maar rijden in de sneeuw vraagt om de nodige voorbereiding, aangepast materiaal en een aangepast rijgedrag.

Winterbanden of vierseizoensbanden?

In dit artikel vernam je al de voordelen van winterbanden. In ‘t kort — winterbanden bieden een sterk verhoogde grip wanneer de buitentemperatuur onder de 7 graden celcius duikt. Maar hoe zit het met vierseizoensbanden?

Zonder sneeuwkettingen door de sneeuw rijden — tips!

Wanneer je in de sneeuw rijdt, zijn heel wat ‘normale’ stuur- en reactiekenmerken van je wagen niet meer zo ‘normaal’. Plots kan je niet meer op je spiergeheugen vertrouwen. We geven graag een aantal rijtips, want de kleinste inschattingsfout kan immers rampzalige gevolgen hebben.

We vonden geen tips die aan je zoekcriteria voldoen.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst