Over heel Europa duiken meer en meer milieuzones op. Met je oude dieselauto ben je daarin niet meer welkom. Dat geldt soms al voor auto’s met bouwjaar 2006 en ouder. Let dus goed op wanneer je met een ouder voertuig een stad binnenrijdt! Maar ook als je de stad wel in mag, zijn er soms bijkomende verplichtingen van kracht — een milieusticker, een registratie vooraf, … Een overzicht.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
5 minuten

Lees verder onder de afbeelding …

De verschillende milieuzones in Europa

Duitsland — een milieusticker in heel wat steden

Heel wat steden in Duitsland beschikken over milieuzones of ‘Umweltzones’. Voor een volledig overzicht verwijzen we je graag door naar de website van de Duitse Umweltbundesamt.

Om zo’n zones te mogen betreden, heeft je auto een groene of gele milieusticker nodig. Het begin van zo’n zone wordt aangeduid met een bord waarop de toegestane stickers staan. In de praktijk is dat bijna altijd enkel de groene.

Een Duits milieuvignet kun je bestellen bij VAB.

Verder heeft Hamburg op bepaalde trajecten een beperkt verbod voor oude dieselwagens — euronorm 5 of lager.

 • Op de Max-Brauer-Allee geldt het dieselrijverbod voor personenwagens en vrachtwagens.
 • Op de Stresemannstrasse geldt het dieselrijverbod enkel voor vrachtverkeer.

In Berlijn geldt er in acht centrumstraten — Leipziger Straße, Reinhardtstraße, Brückenstraße, Friedrichstraße, Stromstraße, Leonorenstraße, Kapweg en Alt Moabit — een dieselverbod. Het verbod geldt voor voertuigen met een dieselmotor die niet aan Euro 6-uitlaatgasnorm voldoen. Omdat diesels die voldoen aan Euro 5 wel een groene milieusticker krijgen, is het dus mogelijk in Berlijn een boete te ontvangen zelfs als je auto een milieusticker heeft. Je mag wel de straat in als je bestemming — een winkel, je hotel, … — er ligt. De regeling is dus alleen voor doorgaand verkeer.

Ook Darmstadt kent een dieselverbod. Het gaat om een deel van de Hügelstraße en een deel van de Heinrichstraße. De politie controleert steeksproefgewijs.

Lees verder onder de afbeelding …

De verschillende milieuzones in Europa

Frankrijk — milieuzones in enkele grote steden

Enkele Franse steden bakenen milieuzones — de ’Zones à Faibles Emissions’, of kortweg ZFE af. Die mag je enkel met de juiste milieusticker betreden.

Men onderscheidt zes verschillende categorieën. Een Crit’Air-vignet moet je op voorhand bestellen, dat kan enkel online via certificat-air.gouv.fr.

In Parijs gelden de regels het hele jaar door, en dat in het gebied dat door de A86 wordt afgebakend, maar enkel op weekdagen tussen 8:00 en 20:00. In het weekend zijn de regels dus niet van toepassing. Binnen de Périphérique gelden nog strengere regels.

Volgende zones zijn enkel actief wanneer het smogalarm wordt afgekondigd.

 • Rijsel (Lille)
 • Grenoble
 • Lyon
 • Rennes
 • Clermont-Ferrand
 • Annecy
 • Chambéry
 • Valence
 • Toulouse
 • Straatsburg (Strasbourg)

Naast de ZFE bestaat ook nog de ZPA, ’Zone de Protection de l’Air’. Dat is een grotere zone die meerdere gemeentes kan omvatten. De ZPA geldt enkel op dagen met luchtvervuiling. Meer informatie over het Franse milieuvignet kun je hier vinden.

Lees verder onder de afbeelding …

De verschillende milieuzones in Europa

Italië — verschillende manieren

Veel Italiaanse steden bakenen een milieuzone af, en dat onder de noemer ’Zona a Traffico Limitato’, kortweg ZTL. Zulke zones worden aangegeven met een bord. Als bezoeker mag je die zone niet inrijden. Camera’s met nummerplaatherkenning registreren wie de zone betreedt. Ligt je hotel in zo’n zone? Neem dan op voorhand contact op met je hotel. Vaak kunnen zij je nummerplaat doorgeven aan de overheid, zodat je de milieuzone toch in kan.

 • In **Bologna dienen automobilisten een milieuticket of ‘ticket per l’accesso’ aanschaffen om tussen 7:00 en 20:00 uur in het verkeersluwe deel van de stad te mogen rijden.
 • In de binnenstad van Milaan — de zogenaamde Area C — moet je van maandag tot vrijdag tussen 7:30 en 19:30 een toegangsticket kopen (https://www.comune.milano.it/aree-tematiche/mobilita/area-c) om de milieuzone in te mogen rijden.
 • Van 1 oktober tot 31 maart geldt in deelstaten Lombardije, Piemonte, Venezia en Emilia Romagna ook een rijverbod voor de oudste wagens. Het geldt voor steden met meer dan 30.000 inwoners waar de stikstofwaarden worden overschreden. Het verbod is niet van toepassing op de snelwegen.

Lees verder onder de afbeelding …

De verschillende milieuzones in Europa

Oostenrijk — enkel voor vrachtvervoer

In een aantal regio’s — op een deel van de A1-snelweg in Boven-Oostenrijk, maar ook de regio rond Wenen — bakent de Oostenrijkse overheid een milieuzone af, maar enkel voor vrachtvervoer.

Vrachtwagens of grote bestelwagens moeten er over een milieusticker of Abgasplakette beschikken. Deze is verkrijgbaar in de meeste garages en steunpunten van de ÖAMTC.

Zwitserland — enkel in Genève

In Genève is er een milieuzone die in werking treedt bij hogere luchtverontreiniging. In dat geval mogen enkel wagens die van het juiste milieuvignet zijn voorzien de stad nog in. Op alle andere momenten is er geen enkel probleem. Wanneer er een piek in de verontreiniging is, zullen openklapbare borden aanduiden welke wagens toegelaten zijn.

Het milieuvignet van Genève — de Stick’Air — hanteert dezelfde indeling als het Franse milieuvignet. Omwille van die reden is het Franse milieuvignet ook geldig in Genève. Het Stick’Air-vignet onderscheidt zes verschillende categorieën, elk met een eigen kleur. Het registratiejaar, de energieklasse en de euronorm van je wagen bepalen tot welke categorie jouw voertuig behoort. Op de website van Genève (https://www.ge.ch/dossier/qualite-air) kan je controleren van welk milieuvignet je jouw wagen moet voorzien. Heb je al een Frans milieuvignet? Dan moet je geen nieuw exemplaar voor Genève kopen.

Het Stick’Air-vignet is te koop in de meeste tankstations en kost 5 Zwitserse frank. Dat is om en bij de € 4,50. Voorlopig kun je het nog niet online bestellen. Je kan wel het Franse Crit’Air, dat ook in Genève wordt aanvaard, online kopen.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.