Veruit de meeste wintersporters gaan met de auto op wintersportvakantie. Je kan meenemen wat je wil en je bent niet gebonden aan een bepaald gewicht voor je bagage. Ook ben je vrij om te stoppen waar en wanneer je wil. Dat is allemaal erg fijn, maar ook als je met de auto op vakantie gaat moet je aan een aantal dingen denken.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
3 minuten

Wat je zeker nodig hebt als je met de auto op wintersport gaat? We hebben een mooi lijstje voor je gemaakt.

1. Sneeuwkettingen

Je zal ze misschien niet altijd nodig hebben, maar je moet ze zeker altijd bij je hebben. Als de weg te glad is en je komt met je winterbanden de berg niet op dan is je enige oplossing toch echt de sneeuwkettingen omleggen.

2. Gevarendriehoek

Natuurlijk moet je deze altijd in je auto hebben. Als je met pech langs de weg staat, zet je de driehoek goed in het zicht zodat voorbijgangers je kunnen zien. Zet de driehoek ver van tevoren neer, niet vlak voor de auto. Alles voor de veiligheid.

3. Veiligheidshesje

Dit is hetzelfde principe als de gevarendriehoek. Als je langs de weg staat om wat voor reden dan ook, zorg dat je goed zichtbaar bent voor alle voorbijgangers.

4. Deken

Niet alleen voor als je pech hebt, maar ook voor in de file. Op weg naar wintersport kan het glad zijn en het komt soms voor dat wegen voor aardig wat uren worden afgezet. Een deken is dan geen overbodige luxe, zeker als je nog maar weinig benzine hebt.

5. Schep

Wanneer je na een week wintersport weer weg wil rijden en er is veel sneeuw gevallen, is zo’n schep toch wel handig. Ook als je een dikke laag sneeuw inreed en je nauwelijks nog weg geraakt, dan moet je toch je auto uit kunnen graven.

6. Goede ruitenwisservloeistof

Als je richting de kou gaat, zorg er dan voor dat je ruitenwisservloeistof met antivries gebruikt. Deze vloeistof blijft werkzaam tot temperaturen ver onder nul. Hierdoor kan je altijd je ruit schoon sproeien, en dat is natuurlijk van groot belang.

En nee, die antivries tot —5 ˚C werkt niet. Neem er eentje die tot minimaal —20 ˚C aankan. Zorg er ook voor dat al je ‘niet-antivries-vloeistof’ uit je leidingen is als je de kou in gaat.

7. Anti-ijsdeken

Waarom zou je krabben als het ook veel makkelijk kan? Leg het deken over je voorruit en je hoeft vervolgens niet meer te krabben. Op zich wel fijn als je auto een week stilstaat tijdens de wintersport.

8. Slotontdooier

Je hebt een week geskied en de auto heeft een week op de parkeerplek van je hotel of appartement gestaan. Wanneer je wil wegrijden, is de kans groot dat het slot van je auto bevroren is. Gooi er een beetje slotontdooier over heen en je probleem is zo opgelost.

9. Startkabels

Vanwege de kou krijgt de accu veel te verduren. Neem daarom altijd een set degelijke startkabels mee om de accu weer op gang te krijgen of om in ieder geval tot bij een garage te komen.

10. EHBO-set

Natuurlijk moet je die altijd in je auto hebben, maar op wintersport kan hij ook nog wel eens van pas komen bij kleine wintersportongelukjes. Je kan je namelijk zo aan je ski’s snijden en dan is het wel fijn om even die pleister bij de hand te hebben.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.