Onderweg naar de Alpen? Dan krijg je tijdens je reis zo goed als zeker te maken met tolwegen en snelwegvignetten. In Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk geldt zo’n systeem al jaren, maar vanaf 2020 wordt er ook op de Duitse snelwegen een tol geheven.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
3 minuten

Is je vakantie geboekt? Maak dan ook meteen werk van de aanschaf van de zogenaamde wegenvignetten. Zo heb je in ieder geval geen last van vervelend oponthoud aan grensovergangen en kan je meteen doorrijden.

Tolwegen en snelwegvignetten voor Frankrijk

Reis je bijvoorbeeld via Luxemburg naar Les Deux Alpes, dan ben je minstens € 40,00 kwijt aan tol. Ga je jaarlijks naar Frankrijk? Dan is de aanschaf van een tolbadge wellicht interessant. Dit systeem zorgt voor elektronische betaling bij tolpoorten maar werkt ook bij veel parkeerplekken in Frankrijk. Zo hoef je dus nooit meer op zoek naar kleingeld. Koop je tolbadge op voorhand via de website van Touring.

Geen zin in dure toltarieven? Door je route slim te plannen kan je soms heel wat centen in eigen zak houden. Zo is de A31-snelweg vanaf de Luxemburgse grens tot Nancy tolvrij en ook op de A20-snelweg bij Limoges hoef je je portemonnee niet te trekken. Tot slot kan je ook gebruik maken van de Route National — deze is helemaal tolvrij en bovendien vaak rustiger. De benzinepompen rekenen trouwens ook lagere tarieven aan.

Tolwegen en snelwegvignetten voor Duitsland

Op Duitse snelwegen schommelt het tolbedrag tussen € 2,50 en € 25,00. Zo betaal je bijvoorbeeld € 2,50 voor een tiendaags tolvignet. Àls je een zuinige je een zuinige auto hebt, tenminste. Want hoe milieuonvriendelijker je auto is, hoe hoger het tolbedrag zal zijn.

Daarnaast heb je in Duitsland een milieusticker nodig. Daarmee bewijs je dat je auto aan bepaalde milieunormen voldoet. In de praktijk heb je zo’n sticker vooral nodig wanneer je tijdens je vakantie het stadscentrum intrekt. De regel is dan ook eenvoudig — hoe dichter je bij het centrum wil komen, hoe milieuvriendelijker je auto dient te zijn. Milieuvignetten bestel je eenvoudig via de website van Touring.

Tolwegen en snelwegvignetten voor Oostenrijk

Ook voor een skivakantie in Oostenrijk heb je een wegenvignet nodig, tenminste als je gebruikmaakt van één van deze auto- of snelwegen. Voor een tiendaagsvignet bedragen de kosten in 2021 € 11,95. Wanneer je aangehouden wordt zonder vignet mag je rekenen op een flinke boete. Voor enkele snelwegen moet je extra tol ophoesten. Lees dit artikel voor meer info.

Tolwegen en snelwegvignetten voor Zwitserland

Net als dat voor Oostenrijk het geval is, heb je ook voor het Zwitserse wegennet een vignet nodig. Men stelt enkel jaarvignetten ter beschikking. Zo kost een vignet voor 2021 € 43,50. Dit vignet heeft dan een geldigheid van 1 december tot en met 31 januari. Bestellen kan eveneens via de website van Touring.

Daarnaast betaal je tol wanneer je door de Sint-Bernhardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel rijdt. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om over de bergpas heen te rijden. Zeker bij helder weer — en wat tijd op overschot — is dat een interessante optie, maar ga van tevoren wel even na of de pas geopend is. Dat is immers niet altijd het geval.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.