Heb je een skivakantie voor de boeg? Of is het plots héél erg koud in eigen land? Wanneer je huid teveel uitdroogt, kan er eczeem of zelfs een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen. Met deze vijf tips hou je je huid in topconditie.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
2 minuten

De huid is één van de belangrijkste organen. Ze bepaalt ons uiterlijk, onze tastzin, regelt onze temperatuur en beschermt ons tegen infecties. Maar een ruwe, trekkerige, schilferige, jeukende, pijnlijke of droge huid verliest haar vermogen om naar behoren te functioneren. De aanraking wordt minder gevoelig en de kans op beschadiging door de zon en vroegtijdige veroudering wordt groter.

Smeren, smeren, smeren

De uv-straling in de bergen is sterker dan in eigen land. Bovendien weerkaatst sneeuw of ijs maar liefst 80% tot 90% van de zonnestralen. Bescherm de niet-bedekte huid dan ook met een zonnefilter.

Geef je gezicht wat aandacht

De sterkere uv-stralen, de droge berglucht en ijzige koude hakken stevig in op de onbedekte huid. Een voedende, beschermende dagcrème en een herstellend nachtmasker voor je naar bed gaat brengen je huid tot rust.

Denk aan je lippen

Omdat je lippen geen talgklieren hebben, droogt die dunne huid heel snel uit. Een lippenbalsem vormt een schild tegen koude en wind. Kies een formule met hoge zonbeschermingsfactor — 30 SPF, of zelfs 50 SPF — en liefst zonder uitdrogende bestanddelen als menthol, die voor dat frisse gevoel zorgen.

Kort en lauw douchen

Hoe vreemd het ook klinkt — water droogt uit. Douche je best dus zo kort mogelijk en liefst met lauw water. Niet zo leuk na een hele dag in de kou, maar wél goed voor je huid. Kies ook voor zachte wasproducten die de huid niet strippen, zodat ze zichzelf kan blijven beschermen en er geen verdere uitdroging optreedt.

Verzorg ook je lichaam

De doorsnee huid heeft in de winter de neiging om uit te drogen. Bovendien is berglucht erg droog. Smeer je huid daarom na elke douchebeurt of vóór elke ski-inspanning met een voedende bodylotion in. Vergeet ook je handen en voeten niet.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.