Op sommige stukken van de Duitse Autobahn geldt — voorlopig? — nog geen snelheidsbeperking. Beschik je over een wagen met flink wat pk’s? Dan is het erg verleidelijk om na te gaan of de door de fabrikant opgegeven topsnelheid met de praktijk overeenstemt. Hou wel rekening met de volgende 5 aandachtspunten.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
2 minuten

1. Staat van je auto

Wees er zeker van dat je wagen in uitstekende conditie is. Het zou jammer zijn een ommetje langs een garage te moeten maken. Extra belangrijk zijn de remmen en de banden. Denk daarbij ook aan je bandenspanning.

2. Zitpositie

Ook weer een binnenkopper. Een correcte zitpositie bezorgt je een maximale controle over je stuurmansschap, wat meer dan noodzakelijk is als je met hoge snelheden over het Duitse asfalt zoeft.

  • Hou steeds beide handen op het stuur.
  • Je armen dienen licht gebogen te zijn.
  • Waak erover dat je je pedalen comfortabel kan indrukken.

3. Voor- én achterliggers spotten

Krijg je tragere voorliggers in je vizier, pauzeer dan je poging tot je die ‘karavaan’ gepasseerd bent. Je weet immers nooit dat er plots iemand van rijstrook wisselt, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Hou daarnaast rekening met eventueel snellere voertuigen achter je. Maak dus tijdig plaats voor die Porsche, Ferrari of opgekietelde Audi die zelf een snelheidsrecord probeert te breken.

4. Concentratie!

Elke muzieksoort oefent een invloed op je rijgedrag uit. Met rustige deuntjes in je oren rijd je langzamer en galanter, terwijl opjuttende muziek garant staat voor bruuske stuurbewegingen en hogere snelheden. En da’s allerminst ideaal wanneer je je auto tot het uiterste drijft.

Laat je dus zeker niet afleiden en hou je ogen op de baan. De kleinste stuurfout kan dodelijke gevolgen hebben.

5. Laatste loodjes wegen het zwaarst

Hoe dichter je je topsnelheid nadert, hoe trager de vooruitgang op de snelheidsmeter. Wil je bijvoorbeeld de kaap van 300 kilometer per uur ronden, dan zal je zien dat de wijzer tussen 290 en de 300 maar langzaam zal klimmen. Let op voor tunnelvisie en blijf geconcentreerd!

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.