Blijf in uw kot. Fijn en wel, maar voor die weinige toegelaten verplaatsingen neem je waarschijnlijk nog steeds de wagen. En laat nu ook dàt ding over heel wat cruciale contactpunten — in én op het voertuig — beschikken waarmee het coronavirus — of elk ander virus — zich makkelijk laat verspreiden.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
2 minuten

Een Britse studie vergeleek 10 verschillende en willekeurige voertuigen en trok een labo mee in bad. De vorsers namen heel wat interieurstalen, en namen — om de vergelijking compleet te maken — eveneens een staal van een willekeurige toiletbril in een willekeurig kantoorgebouw in de reeks mee.

Die toiletbril bleek maar liefst 371 procent schoner dan het gemiddelde aanraakscherm, dat werd uitgeroepen als het smerigste onderdeel van auto-interieurs. Deze ‘vuile’ top 5 wordt vervolledigd door de portiergrepen, de deurkozijnen, het stuurwiel, de radio en de versnellingspook.

Ontsmetten helpt!

Met enkele eenvoudige ingrepen kan je deze gevoelige punten echter onschadelijk maken, en zo het risico op infecties te verkleinen.

  • Tank veilig. Gebruik indien mogelijk een contactloze betaalmethode of een mobiele applicatie. Draag plastic handschoenen.
  • Draag een mondmasker. Wist je dat dit in veel Europese landen een verplicht item in eerstehulpkits is?
  • Heb je één of meerdere passagiers aan boord, vraag ook hen dan een mondmasker te dragen. Vermijd elk fysiek contact. Of nog gemakkelijker — trek er alleen op uit.
  • Desinfecteer je wagen regelmatig op de plaatsen die je aanraakt.
  • Was je handen regelmatig.

Voor het desinfecteren kan je de gewone ontsmettingsmiddelen uit de supermarkt gebruiken. Draag tijdens het ontsmetten wel wegwerphandschoenen en test het middel zeker eerst uit op een oppervlak dat niet in het zicht zit. Denk daarbij aan de achterkant van het stuur, de onderkant van je zetelbekleding, … Als het materiaal niet verkleurt, kan je verdergaan. Het is ook slim om onderdeel voor onderdeel schoon te maken, zodat je de oppervlakken in de gaten kunt houden. Sla er zeker ook de gebruiksaanwijzing van het product op na.

Ook wanneer de verspreiding van het coronavirus is geluwd, loont het de moeite om deze kritieke punten regelmatig te ontsmetten …

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.