Klaar voor je autovakantie richting Frankrijk? Of doorkruis je het land van onze zuiderburen bij je reis naar Zwitserland, Oostenrijk of Italië? Hier zijn 5 zaken om zeker te onthouden!

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
3 minuten

1. Alcoholtester

In Frankrijk is het wettelijk verplicht om een ongebruikte alcoholtester — een ethylotest — aan boord van het voertuig te hebben. Deze zijn verkrijgbaar aan de balie van de meeste supermarkten en tankstations. In de praktijk zijn de autoriteiten echter redelijk inschikkelijk wanneer je deze niet bij je hebt.

2. Telefoneren met een headset? Vergeet het maar

Zelfs draadloze Bluetooth-exemplaren zijn niet toegestaan. Beschikt je wagen niet over een handsfreekit? Dan ben je voor je belletje verplicht om op één van de vele ’aires’ of stopplaatsen halt te houden.

3. Denk aan de télépéage en sta niet in de rij

Geen zin in lange wachtrijen aan de péage-hokjes? Bespaar heel wat tijd en teken op een zogenaamd télépéage-abonnement in. Regel dit best op voorhand, via bijvoorbeeld de website van Touring. Voor dit comfort betaal je een beperkte vergoeding van enkele euro’s per maand, en enkel voor die maanden waarin je de dienst gebruikt. Met deze tips win je deze péage-kosten meteen terug.

4. Hou je snelheid in het oog

Op de Franse snelwegen zijn twee maximumsnelheden van kracht.

  • In normale weersomstandigheden mag je maximaal 130 kilometer per uur.
  • Bij regenachtig weer zakt de maximumsnelheid tot 110 kilometer per uur.

De maximumsnelheid buiten de snelwegen bedraagt 80 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven, natuurlijk. Hou je hier te allen tijde aan, want men controleert flink.

5. Opgepast met lage-emissiezones of milieuzones

Sinds enige tijd is het aantal wagentypes dat in Parijs, Rijsel, Lyon, Grenoble, Toulouse, Marseille en Straatsburg is toegelaten beperkt.

Om de luchtvervuiling te verminderen, beperkt De Franse overheid het aantal voertuigen in steden. De milieuzones worden er ’zones à faibles émissions’ genoemd, of kortweg ZFE. Om zulke zones te mogen betreden, moet je over een milieusticker beschikken. Het Crit’Air-milieuvignet onderscheidt zes verschillende categorieën, elk met een eigen kleur. Tot welke categorie een voertuig behoort, hangt af van het jaartal waarin het voertuig is geregistreerd, de energieklasse en de euronorm. Niet alle categorieën mogen nog in het centrum rijden. Met verkeersborden wordt aangeven of een bepaalde categorie wordt uitgesloten.

Controleer vóór je vertrek of je tot de aankoop van een sticker moet overgaan. Dat kan eenvoudig via deze simulatietool.

6. En ook …

Als je een bril of lenzen draagt, ben je verplicht om een reservebril bij te hebben. En als er een hond in de wagen meereist, moet je het dier vastgespen.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.