Op reis gaan … Het brengt altijd een beetje — gezonde — stress met zich mee. Heb je alles ingepakt? Zijn alle deuren op slot? Schakelde je alle huishoudapparaten uit? Kan de buurman of buurvrouw probleemloos binnen om je postbus te legen en je trouwe viervoeter te verzorgen?

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
4 minuten

Ook je administratieve zaken breng je echter best zo goed mogelijk in orde — het bespaart je heel wat kopzorgen. Graag zetten we je op weg.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Op het eerste gezicht lijkt dat een ingewikkelde vraag, maar via de website diplomatie.belgium.be kan je per bestemming een handzaam overzicht raadplegen. Let wel — voor sommige bestemmingen benodig je bijzondere documenten die voor de aanmaak even op zich laten wachten. Dien zulke aanvragen dus tijdelijk in, al is het maar om de vaak erg dure ‘spoedprocedures’ te vermijden, àls die er al zouden zijn.

Daarnaast eisen sommige landen dat bepaalde documenten tot 6 maanden na je terugkomst nog steeds geldig moeten zijn! Controleer dus zeker de vervaldatum van de documenten die je al in je bezit hebt.

Lees verder onder de afbeelding …

Welke reisdocumenten hebben de kinderen nodig?

Voor kinderen jonger dan 12 jaar heb je binnen de Europese Unie een Kids-ID nodig. Sommige landen eisen ook dat het kind van een ouder of voogd wordt vergezelgd of dat hij een goedkeuring van zijn ouders bij zich heeft. Reis je af naar landen die het Kids-ID niet erkennen, dan dient het kind over een paspoort te beschikken.

Maak kopies van je originelen!

Je reist steeds best met je originele documenten, maar maak er werk van ook steeds een kopie in je koffer en handbagage te bewaren. Het verlies van je identiteitsdocumenten in het buitenland kan namelijk voor heel wat lastige situaties zorgen.

Je kan je documenten ook scannen en digitaal bewaren. We raden je zelfs aan deze ook online of in de cloud te bewaren — zo kan je er nog steeds aan wanneer bijvoorbeeld je smartphone, tablet of laptop gestolen wordt. Je kan hiervoor een dienst als Dropbox, Google Drive of de webmailschil van je e-mailaccount gebruiken. Tip — pluk deze documenten bij terugkomst meteen weer terug uit de cloud, om identiteitsdiefstal- of fraude te voorkomen.

Documenten gestolen of verloren? Breng dan onmiddellijk de DOC STOP-dienst op de hoogte, zodat deze meteen geblokkeerd kunnen worden om te vermijden dat ze onterecht gebruikt worden.

Hou de reisadviezen van de overheid goed in het oog

2020 was een erg vreemd jaar en de pandemische gevolgen zullen naar alle waarschijnlijkheid nog wel eventjes verder sluimeren. Bekijk daarom en in elk geval enkele dagen voor vertrek de reisadviespagina van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Daar vind je meteen ook de instructies van de lokale autoriteiten terug. Volg deze te allen tijde op om problemen ter plaatse te vermijden.

Wanneer je naar een ‘instabiel’ land reist, registreer je best je aanwezigheid via het officiële portaal Travellers Online. Mochten er zich dan onverwachts problemen voordoen, dan kan het ministerie van Buitenlandse Zaken onmiddellijk contact met je opnemen en je de nodige assistentie verlenen.

En wat met het huis?

Vakantie betekent ook een tijdelijk onbewoond huis. Voor de veiligheid van je woonst biedt de website Be Safe heel wat degelijke adviezen. Daarnaast kan je op enkele publieke diensten rekenen. Zo bieden de lokale politiekantoren een — gratis — bewakingsdienst aan. Vul daarvoor minstens 7 dagen voor je vertrek het formulier op de website Police on Web in.

Ons advies — breng je administratieve zaken in orde en vertrek zo met een gerust hart op vakantie. Je reis wordt er ongetwijfeld alleen maar zorgelozer door!

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.