Je banden vormen het enige contactpunt tussen je wagen en de weg. Let op — goedkoop is vaak duurkoop. Bescherm je portemonnee en het milieu en kies voor de juiste banden.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
2 minuten

Vanaf 1 november 2012 beschikt elke band over een etiket met informatie over drie belangrijke criteria.

  • Rolweerstand, met een classificatie van A tot G.
  • Grip op nat wegdek, met een classificatie van A tot G.
  • Geluid, met de vermelding van het geproduceerde geluidsniveau in decibel en een pictogram met één, twee of drie zwartgekleurde strepen.

Rolweerstand

Een band is verantwoordelijk voor 20 procent van het brandstofverbruik van je voertuig.

De aandrijfkracht die je wiel doet draaien vergt energie. De motor brengt die kracht over via de transmissie. Deze weerstand wordt gecompenseerd door de kracht die de motor overdraagt op de wielen. Het gewicht, de spoorbreedte, het profiel, het karkas van de band én de chemische samenstelling van het rubber van het loopvlak beïnvloeden de rolweerstand, en dus het brandstofverbruik.

De fabrikanten investeren in onderzoek dat de rolweerstand van banden beperkt. Dankzij die inspanningen koop je straks energiezuinigere banden. Je portefeuille vaart er in elk geval wel bij.

Grip op nat wegdek

De constructie en de chemische samenstelling van het rubber van het draagvlak hebben een grote invloed op de remkracht van je voertuig. Kortere remafstand is veiliger rijden. Een meter vroeger stilstaan, betekent vaak het verschil tussen even schrikken en bij een ongeval betrokken raken.

Veiligheid is één van de belangrijkste eisen die je moet stellen wanneer je banden koopt — dit aspect is belangrijker dan aankoopprijs en dienstverlening. Die informatie op het etiket is dus helemaal op haar plaats.

Geluid

Geluidshinder is een milieuprobleem dat volop in de aandacht staat. Geluid werkt in op je humeur, en dus op je gemoedsgesteldheid. Auto’s worden steeds zuiniger en stiller en bieden heel wat meer rust aan boord dan pakweg 15 jaar geleden. Maar door dat toegenomen comfort, vallen er opeens heel andere dingen op. Beperk ook dat laatste ongemak en kies voor een bandenset met een laag afrolgeluid.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.