Op vakantie in het buitenland — dat betekent in de eerste plaats ontspanning. Maar soms verloopt niet alles naar wens. Een kleine keelontsteking, een lichte voedselvergiftiging, een plotse blindedarmontsteking, een stevige valpartij, … Al deze ongemakken brengen al vlug kosten met zich mee. Maar welke kosten neemt je ziekenfonds voor haar rekening? En wat wordt gedekt door je reisbijstandsverzekering?

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
3 minuten

Wat betaalt het ziekenfonds terug?

Welke kosten het ziekenfonds precies terugbetaalt, hangt af van je bestemming en uiteraard je lidmaatschap bij je ziekenfonds. Binnen de Europese Economische Ruimte en in Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein heb je bij het voorleggen van je ziekteverzekeringskaart toegang tot onvoorziene medische zorg onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten als de inwoners van het betrokken land.

Met andere woorden — op eenvoudig vertoon van je Europese ziekteverzekeringskaart krijg je je medische kosten volledig of gedeeltelijk terugbetaald. Vraag deze kaart dus zeker aan vóór je vertrek en berg ze veilig op in je portefeuille. Ze heeft een geldigheidsduur van twee jaar.

Daarnaast sloot België met volgende niet-EER-landen zorgakkoorden af.

 • Marokko
 • Algerije
 • Tunesië
 • Turkije
 • Macedonië
 • Montenegro
 • Servië
 • Bosnië-Herzegovina

Om toegang te krijgen tot de gezondheidszorg van deze landen heb je wel specifieke documenten nodig. Deze kan je bij je ziekenfonds verkrijgen.

Sommige ziekenfondsen vullen deze lijst verder aan met landen als Israël, Libanon, Egypte, Kosovo, … Ook daarvoor verwijzen we je graag door naar je ziekenfonds.

Het ziekenfonds komt niet in alle kosten terug!

Let op — je Europese ziekteverzekeringskaart is niet geldig in privéziekenhuizen. Bovendien dekt de Europese kaart je enkel als je ziek wordt in het buitenland en niet als je naar het buitenland gaat met de bedoeling om er zorg te krijgen. Niet zo heel onlogisch, toch?

Lees verder onder de afbeelding …

Hoeveel krijg je terugbetaald?

Dit verschilt van geval tot geval en is afhankelijk van het land waar je verblijft. Je ontvangt een volledige of gedeeltelijke tussenkomst van je ziekenfonds op basis van de plaatselijke tarieven.

Let op — bij sommige ziekenfondsen moet je voor bepaalde geneeskundige verstrekkingen voorafgaande toestemming vragen. Raadpleeg daarom je ziekenfonds voor je op reis vertrekt.

Gemoedsrust verzekeren? Neem een reisverzekering!

Het belangrijkste voordeel van een reisverzekering? Je betaalt een eenmalige premie en bent zo een heel jaar lang én voor elke reis verzekerd. Ga te rade bij je verzekeringsmaatschappij of bank en informeer naar eventuele pakketvoordelen. In sommige gevallen ben jij en je gezin voor nog geen € 100,00 euro per jaar tot in de kleinste details gedekt.

De meeste reisverzekeringen dekken onder meer onderstaande zaken.

 • Ambulante medische verzorging
 • Medische kosten voor hospitalisatie
 • Heen- en terugreis en eventuele verblijfskosten van een familielid om je bij te staan
 • Repatriëring voor noodzakelijke medische zorgen in België
 • Kosten voor een verlengd verblijf in het hotel wanneer je terugreis om medische redenen wordt uitgesteld
 • Verzendkosten voor dringende geneesmiddelen vanuit België

Let op — de verzekerde kosten kennen natuurlijk een plafond en worden in sommige gevallen aan voorwaarden gekoppeld. Lees dus zeker ook de kleine lettertjes in de algemene voorwaarden.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.