Wil je wat meer privacy en ruimte? Of trek je met een grotere groep op vakantie? Dan is een appartement als vakantieverblijf een logische keuze. Maar wat als je verblijf bij aankomst niet helemaal blijkt te bieden wat je ervan mocht verwachten? Of het appartement is vies, vuil en smerig. Wat zijn je rechten?

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
2 minuten

Als je een vakantieverblijf of appartement huurt, dan mag je verwachten dat het aan de geafficheerde beloften voldoet. Eveneens mag je je verwachten dat het proper en net is op het moment dat je er je intrek in neemt.

Is dat niet het geval, dan kan je de verhuurder daarvoor aansprakelijk stellen. Strikt genomen kan je hem vragen een deel van de huur niet te moeten betalen. In juridische termen heeft men het over mingenot. In extreme gevallen kan je eisen dat de huurkosten vervallen, en kan je zelfs op een schadevergoeding aansturen.

Al betaald?

Bij de huur van een vakantieverblijf ligt het echter vaak wat moeilijker — je hebt de huur wellicht al op voorhand betaald en verblijft slechts een handvol dagen in het appartement. Hoewel je strikt gezien dezelfde rechten hebt, gebeurt het dan ook niet zo vaak dat een huurder naar de rechtbank stapt om een deel van de huur te recupereren.

Reageer vooral tijdig

Is het vakantieverblijf echt niet in orde? Zorg er dan zeker voor dat je je opmerkingen al vermeldt op de plaatsbeschrijving die eventueel bij aanvang van de huur wordt opgemaakt. Zo vermijd je ook dat men eventuele schade aan of de vuile toestand van het appartement later in jouw schoenen probeert te schuiven. Doe ook dadelijk je formele beklag naar de verhuurder of vastgoedmakelaar. Neem duidelijke foto’s van de toestand waarin je het pand aantreft.

Een regeling treffen?

Probeer ook een regeling uit te werken waarbij je bijvoorbeeld een deel van de huur terugvordert of de verhuurder meteen een kuisploeg stuurt. Heb je het gevoel dat het vastgoedkantoor of de verhuurder je afwimpelt, maar wil je geen procedure beginnen, dan is zou je er ook nog altijd aan kunnen denken om je ervaringen aan Toerisme Vlaanderen te melden.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.