Niets vervelender dan op een koude ochtend verrast te worden door een bevroren voorruit of besneeuwde auto. Winterse omstandigheden vragen winterse voorbereidingen! En daar steek je best wat tijd in, want doe je dat niet, loop je het risico op meerdere boetes … In dit artikel sommen we 4 minder bekende overtredingen op die je in de winter maar beter vermijdt.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
2 minuten

Maak je ruiten en spiegels ijs- en sneeuwvrij

Voor je de openbare weg betreedt, moeten je voorruit, achterruit en zijruiten volledig vrijgemaakt zijn. Doe je dat niet, dan loop je het risico op een boete van € 116,00. De verkeerswet heeft het in deze gevallen over een tweedegraadsovertreding.

Ook je zijspiegels maak je best ijs- en sneeuwvrij, al ligt het boetetarief lager — bij een vaststelling ben je € 58,00 lichter.

Maak je dak sneeuwvrij

Ook het dak van het voertuig moet sneeuwvrij zijn voor je vertrekt. Dit om te voorkomen dat de sneeuw tijdens het rijden loskomt en zo het zicht van de wagens achter je — of jezelf! — belemmert. De boete bedraagt € 116,00.

Maak de lichten vrij

Logisch — als je lichten met sneeuw of ijs bedekt zijn, wordt de lichtopbrengst sterk beperkt, wat jouw zicht én zichtbaarheid danig benadeelt. De boete bedraagt € 58,00, daar het gaat om een eerstegraadsovertreding.

Maak de kentekenplaten vrij

Tot slot dienen ook beide nummerplaten steeds goed leesbaar zijn. Is dat niet het geval, rekent vadertje staat je wederom € 116,00 aan.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.