De temperaturen dalen. Enkele weken geleden — hartje zomer — hielden we er ons niet mee bezig, maar nu de meteorologische herfst is ingegaan, moeten we het toch weer eens over winterbanden hebben. En da’s dit winterseizoen een behoorlijk beladen onderwerp. Zo waarschuwen heel wat bandenfabrikanten ons dat zij heel wat moeite hebben om aan de vraag naar winterrubber te voldoen.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
2 minuten

De vorige twee winters waren koud en lang, en daarom gingen heel wat landgenoten tot de aankoop van winterbanden over. Hierdoor ontstond schaarste, en dat wil de consument dit jaar kennelijk koste wat het kost vermijden. Concreet betekent dit dat de voorraad aan winterbanden en vierseizoensbanden de afgelopen tien jaar nog nooit zo laag was als nu. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat niet alle automobilisten die dit jaar naar winterbanden of vierseizoensbanden willen wisselen dat ook daadwerkelijk kunnen doen.

Globaal probleem met lokale gevolgen

In april schoten de containertarieven voor containers uit Azië de hoogte in, net op het moment dat importeurs doorgaans hun winterbanden bestellen. Importeurs wachtten daarom af. Ook werden er minder winterbanden dan gebruikelijk besteld.

Daarnaast speelt mee dat er — net zoals in Duitsland — sinds kort een winterbandenplicht voor de Franse Alpen en Pyreneeën geldt, met als gevolg dat veel winterbanden en vierseizoensbanden uit ons land richting Frankrijk verdwijnen. Daar tekenden analisten de afgelopen drie weken een verdubbeling van de vraag naar winter- en vierseizoensbanden op. De — beperkte — bandenvoorraad van vorig jaar is plots ook heel anders geprijsd. Handelaars kunnen tot wel 50 procent meer aanrekenen … De wet van vraag en aanbod speelt meer dan ooit.

Lees verder onder de afbeelding …

Winterbanden zijn schaars!

Vijgen na Pasen, maar toch …

Je banden ruim vooraf bestellen en een afspraak maken voor de jaarlijkse bandenwissel, is de boodschap. Het irritante is dat je dit jaar na jaar vroeger en vroeger lijkt te moeten doen. Maak daarom vlak na je halfjaarlijkse bandenwissel meteen al een nieuwe afspraak voor de volgende bandenwissel vast. En zijn je winter- of zomerbanden aan vervanging toe? Laat je garagist of bandenboer dan tijdig een nieuwe set aanrukken.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst