Volgens de wetgeving mogen sneeuwkettingen in België enkel geplaatst worden bij sneeuw en ijzel, maar net zoals in alle landen mogen ze niet aangebracht worden als ze het wegdek kunnen beschadigen. Je mag dus geen sneeuwkettingen gebruiken op wegen met weinig sneeuw of waarop de sneeuw aan het smelten is.

De Europese wetgeving voor het gebruik van sneeuwkettingen kan per land verschillen. De verplichting om op bepaalde wegen sneeuwkettingen te gebruiken wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord.

Let op! Deze verplichting kan ook van toepassing zijn buiten het winterseizoen. Vooral de weersomstandigheden zijn bepalend. Het gebod geldt overigens voor alle voertuigtypes — auto’s, 4x4’s, SUV’s, MPV’s, mobilhomes, bestelbussen, touringcars, bedrijfswagens en trucks.

 • De regel is van kracht in de Alpen — Frankrijk, Zwitserland, Italië en Oostenrijk — evenals in vele andere landen waar rijden op sommige besneeuwde wegen gevaarlijk kan zijn. Denk aan Duitsland, Tsjechië, Spanje, Polen, … In Italië is het op grote stukken van de snelweg verplicht sneeuwkettingen bij te hebben en veel provincies en regio’s vaardigen sneeuwvoorschriften uit voor het huidige winterseizoen.
 • In Noorwegen, Zweden en Finland moet je sneeuwkettingen aan boord te hebben, zodat ze kunnen gemonteerd worden wanneer de staat van de weg dit vereist.
 • In Oostenrijk is de verplichting voor het meenemen van sneeuwkettingen van kracht tussen 1 november en 15 april.
Let op — de ‘verplichting’ geldt ook als de wagen voorzien is van winterbanden.

Leef je de verplichting om sneeuwkettingen te gebruiken niet na, dan loop je het risico op een (zware) boete. Ook kan dit bij van ongelukken of aanrijdingen een invloed op de medeaansprakelijkheid hebben.

Lees verder onder de afbeelding …

In welke landen zijn sneeuwkettingen verplicht?

Waar zijn sneeuwkettingen toegestaan en waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

In de verschillende landen van Europa durft de regelgeving danig te verschillen. Raadpleeg daarom onderstaand overzicht voor je vertrekt.

 • België — sneeuwkettingen zijn toegestaan indien nodig, op voorwaarde dat ze geen schade aan de weg toebrengen.
 • Denemarken — sneeuwkettingen zijn toegestaan. Hoewel sneeuwsokken wettelijk niet aan sneeuwkettingen gelijkgesteld worden, worden ze in de praktijk wel als zodanig geaccepteerd.
 • Duitsland — sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dit is aangegeven door middel een blauw verkeersbord met een van een sneeuwketting voorziene autoband. De kettingen moeten gemonteerd worden op de twee aangedreven wielen. De maximumsnelheid bedraagt 50 kilometer per uur. Hetzelfde bord, maar dan met een rode streep er doorheen, geeft aan dat je de kettingen mag demonteren.
 • Frankrijk — sneeuwkettingen mogen slechts gebruikt worden op besneeuwde wegen en moeten op de aangedreven wielen worden geplaatst. Op sommige bergpassen zijn sneeuwkettingen verplicht. Een blauw rechthoekig verkeersbord met de afbeelding van een een met een sneeuwketting voorziene autoband adviseert het gebruik van sneeuwkettingen. Hoewel de Spikes-Spider en de Spikes-Spider Sport wettelijk niet gelijkgesteld worden aan sneeuwkettingen, worden ze in de praktijk wel als zodanig geaccepteerd. De maximumsnelheid voor auto’s met sneeuwkettingen is 90 kilometer per uur.
 • Italië — sneeuwkettinggebruik is verplicht op sommige besneeuwde bergwegen. Dit wordt aangegeven door groot rechthoekig verkeersbord met opschrift ‘Transito con Catene’. Als het opschrift wordt aangevuld met ‘O Pneumatici da Neve’, mogen ook enkel winterbanden gebruikt worden. De eventuele ‘Da KM’-aanvulling geeft aan vanaf welk punt de bepaling geldt. In het Aostadal moet je van 15 oktober tot en met 15 april verplicht sneeuwkettingen bij je hebben.
 • Nederland — in Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen op de weg verboden.
 • Noorwegen — wanneer de weersomstandigheden dat vereisen, dient het voertuig met een winteruitrusting worden uitgerust — sneeuwkettingen, winter- of spijkerbanden. Bij een aanrijding wordt de bestuurder waarvan de wagen niet van een winteruitrusting voorzien werd aansprakelijk gesteld voor de schade. Zelfs in juni kunnen sommige wegen nog glad zijn. Het is daarom aan te raden om dan sneeuwkettingen bij je te hebben.
 • Oostenrijk — een rond blauw verkeersbord een autoband met sneeuwketting geeft aan dat sneeuwkettingen verplicht zijn. Een eventueel onderschrift geeft aan voor welke voertuigen de bepaling niet geldt. Hetzelfde bord met een rode streep erdoorheen geeft aan dat je de kettingen dient te demonteren. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Arlbergtunnel.
 • Tsjechië — sneeuwkettingen zijn enkel toegestaan als de wegen met sneeuw bedekt zijn.
 • Zwitserland — als de wegentoestand het vereist, is het gebruik van sneeuwkettingen van 1 november tot en met 30 april op bepaalde (berg)wegen verplicht. Dit geldt ook voor vierwielaangedreven voertuigen. Dit wordt ter plaatse met een speciaal verkeersbord aangegeven. Op landwegen is het gebruik van spijkerbanden toegestaan, maar op autosnelwegen dan weer niet — enkel de Gotthard- en San Bernardinotunnel vormen een uitzondering op deze regel. In het kanton Graubünden mogen vierwielaangedreven voertuigen op de desbetreffende wegen zonder sneeuwkettingen rijden.
 • Zweden — wanneer de weersomstandigheden dat vereisen, dient het voertuig met een winteruitrusting worden uitgerust — sneeuwkettingen, winter- of spijkerbanden. Bij een aanrijding wordt de bestuurder waarvan de wagen niet van een winteruitrusting voorzien werd aansprakelijk gesteld voor de schade.

Vraag snel een vrijblijvende offerte aan

Raadpleeg een volledige lijst van verhuurtarieven van sneeuwkettingen en vraag meteen een vrijblijvende offerte voor het huren van sneeuwkettingen aan.

Je kan op weekdagen en zaterdagen ook in onze winkel BOSTHON Sport in Houthalen-Helchteren terecht — we staan je graag met raad en daad bij.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst