De gerenommeerde Zwitserse Touring Club publiceerde onlangs een uitvoerige test die duidelijk maakt welke merken je absoluut dient te vermijden. Maar liefst 33 verschillende bandensets passeerden de revue.
20% presteert ondermaats
Voor de evaluatie namen de vorsers heel wat criteria in ogenschouw, waaronder …
- Het rijgedrag op een droog en nat wegdek
- De weerstand tegen aquaplaning
- De rolweerstand
- De rem- of ontwijkingsmogelijkheden op droge en natte ondergronden
De resultaten zijn ontnuchterend. Slechts 13 sets behaalden een tevredenheidsscore van meer dan 50%, terwijl het maximale toegekende resultaat 68% is. 6 bandensets vielen he-le-maal door de mand. Zo leverden ze problemen op met de koersvastheid van het voertuig. Ook was de remafstand in enkele gevallen onaanvaardbaar groot. Te vermijden — vooral de Fulda- en Wanli-banden hebben behoorlijk wat moeite om de wagen tot stilstand te brengen.
Reken je niet rijk
Banden zijn vaak niet goedkoop. Is de prijs een argument, dan is het bedrag per kilometer het enige getal dat ertoe doet. Zo berekende de Zwitserse Touring Club dat een Michelin Alpin 6 een levensduur heeft die twee keer zo lang is — 46.000 kilometer — als die van een Avon WT7-band, die al na 23.000 kilometer aan vervanging toe is. Ook de brandstoftoename speelt mee. Zo zit er een verbruiksverschil van een stevige 0,4 liter per 100 kilometer tussen een Semperit- en een Maxxis-band. Tel dus alles.
Wat is het verdict?
In de categorie van kleine auto’s zetten Continental, Goodyear, Semperit en Michelin de beste rubbers op de markt. Ook voor grotere wagens scoren deze merken goed, maar vervoegen Dunlop en Yokohama de rangen.
De Zwitserse Touring Club waarschuwt de consument voor de merken Coopertires, Fulda en Barum. Die scoren gewoonweg zwak. De Imperial- en Wanli-banden raadt men af omwille van het enorm lage efficiëntiepercentage van respectievelijk 4% en 0% op nat wegdek! Slechter kan inderdaad niet.
Alle testresultaten vind je terug op de website van de Zwitserse Touring Club.