Winterbanden of sneeuwkettingen? Of beide?

Een overgrote meerderheid van de wintersporters trekt nog steeds met de wagen in de richting van de sneeuw. De voordelen zijn dan ook duidelijk — je hebt de volledige vrijheid om te gaan en staan waar je wil, je kan heel wat bagage meenemen en je bent niet afhankelijk van een bus die je naar de pistes brengt. Maar rijden in de sneeuw vraagt om de nodige voorbereiding, aangepast materiaal en een aangepast rijgedrag.

5 minuten

Snel rijden is geen kunst. Zelfs in de meest barre weersomstandigheden op de weg blijven is dat wèl!

Winterbanden — een must

Hoewel winterbanden nog niet door elk land verplicht worden, kunnen we ze eigenlijk als must beschouwen. Bovendien kan het bij een ongeval in sommige gevallen ertoe leiden dat je automatisch aansprakelijk wordt gesteld wanneer je auto niet uitgerust was met winterbanden, met allerlei hoge kosten als gevolg. Hoe winterbanden precies hun werk kunnen doen, lees je in dit artikel.

Er bestaan heel wat misverstanden en vooroordelen over winterbanden. Maar dat ze de veiligheid verhogen, is een zekerheid. Uit Duits onderzoek blijkt dat in de winterperiode 25% tot 35% van de ongevallen aan de weersomstandigheden te wijten zijn. Bij lagere temperaturen wordt rubber harder, waardoor zomerbanden hun optimale grip op het wegdek verliezen. Ook de remweg wordt langer.

Winterbanden zijn opgetrokken uit een zachtere rubbersamenstelling en hebben een ander profiel, waardoor de grip op de weg bij temperaturen onder 7 °C beter en de remweg korter is. Winterbanden zijn te herkennen aan het ‘sneeuwvlok’-symbool op de zijkant of ‘wang’ van de band.

Maar uit onderzoek van VAB blijkt echter dat het effect van winterbanden tenietgedaan SPELLING wordt, en dat omwille van het fenomeen ’risicocompensatie’. Zo stimuleren winterbanden immers een gevoel van veiligheid, waardoor — vooral mannelijke! — chaufferus sneller gaan rijden. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Ook met winterbanden dien je nog steeds je rijstijl aan te passen.

Respecteer ook steeds de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Die kan je op basis van de aangegeven snelheidsindex op de band afleiden.

De regels van vier

Volgende weetjes zijn belangrijk.

  • Winterbanden monteer je op de 4 wielen.
  • De minimale profieldiepte van winterbanden bedraag 4 millimeter.
  • Je kan winterbanden maximaal 4 jaar gebruiken.
  • Een alternatief voor winterbanden zijn vierseizoensbanden, aangeduid met een ‘M+S’-markering, dat voor ‘mud’ en ‘snow’ staat. Deze banden kan je het hele jaar door gebruiken, maar presteren minder goed dan echte winterbanden, vooral bij sneeuw.

Lees verder onder de afbeelding …

Winterbanden of sneeuwkettingen? Of beide?

Sneeuwkettingen — sterk aangeraden

Wanneer winterbanden voor onvoldoende grip op de weg zorgen, bieden sneeuwkettingen de uitkomst. Maar sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor autosnelwegen en zijn daarom geen alternatief voor winterbanden. De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen ligt veelal rond 50 kilometer per uur. Hoewel een auto op winterbanden beter tegen winterse omstandigheden bestand is, is het vooral op bergwegen nodig — of zelfs verplicht — om sneeuwkettingen te monteren. Heel wat Europese landen verplichten daarom het gebruik van sneeuwkettingen. Raadpleeg dit handige overzicht.

Niet elke sneeuwkettingenset past op elke band. Alle informatie vind je in de code die je op je banden vindt. Die ziet er op het eerste gezicht wat ingewikkeld uit, maar we leggen je graag uit hoe je deze code ontcijfert.

Hoe monteer je sneeuwkettingen?

Let op — het stopt niet bij de huur of de aankoop van sneeuwkettingen. Je moet ze ook kunnen omleggen. Een vloermat, handschoenen en een hoofdledlamp zijn zeker geen overbodige luxe. Met deze handige tips word je al snel een echte professional.

Op vlakke wegen en bij het stijgen van een bergpas moeten sneeuwkettingen steeds gemonteerd worden op de aangedreven wielen. Bij het dalen van een bergpas monteer je de sneeuwkettingen steeds op de voorwielen.

Qua montagegemak onderscheiden we drie soorten sneeuwkettingen.

  • Manueel op te spannen kettingen — deze eenvoudige, maar degelijke en veilige sneeuwkettingen monteer je met behulp van de gesloten haken op je banden. Met behulp van de speciale spanner maak je de kettingen precies op maat van de banden van je wagen. Degelijke sneeuwkettingen voor een zachte prijs, dus. Uitermate geschikt voor sporadisch gebruik.
  • Halfautomatische kettingen — deze zelfspannende sneeuwkettingen zijn erg eenvoudig aan te brengen, maar vergen een korte controle. Erg geschikt voor regelmatig gebruik.
  • Volautomatische sneeuwkettingen — dé sneeuwketting met het hoogste gebruiksgemak. Het gepatenteerde spansysteem staat garant voor een eenvoudige montage. Deze sneeuwkettingen leg je in minder dan 20 seconden om.

Ontdek op deze pagina welke sneeuwkettingen het beste voor jouw personenwagen of SUV of crossover zijn.

Lees verder onder de afbeelding …

Winterbanden of sneeuwkettingen? Of beide?

Nog enkele rijtips

Klaar om te vertrekken? Lees nog even deze rijtips om door de sneeuw te rijden, dan moet het helemaal goed komen!

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst