Elk land beslist autonoom over de regels voor het gebruik van winterbanden op eigen grondgebied. Samen met de klimatologische omstandigheden van elk Europees land, verschilt ook ook de wetgeving rond het gebruik van winterbanden. In welke landen zijn winterbanden nu effectief verplicht?

Voor je de grens oversteekt, moet je je dus de vraag stellen of winterbanden op je bestemming of alle landen die je tijdens je reis doorkruist al dan niet verplicht zijn.

Geen verplichting in België

In België zijn winterbanden nooit verplicht. Men beveelt het gebruik van winterbanden wel aan wanneer de temperatuur onder 7 °C zakt. Ze zijn trouwens ook nooit verboden, zelfs niet in de zomer. Concreet mag je dus het hele jaar door op winterbanden rijden.

De enige voorwaarde is dat de snelheidsindex van de winterband identiek aan of hoger is dan die banden die de fabrikant erop voorzag. Is de snelheidsindex lager, zijn winterbanden enkel toegestaan tussen 1 oktober en 30 april. In zo’n geval ben je verplicht om een sticker aan te brengen waarop voor de bestuurder duidelijk de maximumsnelheid van de op het voertuig gebruikte band wordt vermeld.

Ter herinnering, de snelheidsindex wordt aangeduid door de letter aan het einde van de code die je op de band terugvindt. Voor een band met opschrift 205/50 R17 93 V is dat dus ‘V’. Meer info over deze code vind je hier terug.

En in de buurlanden?

Wil je buiten België rijden, moet je je ervan bewust zijn dat sommige van onze buren het gebruik van winterbanden verplichten. De voorwaarden verschillen echter van land tot land.

Duitsland

Duitsland vereist het gebruik van winterbanden in winterse omstandigheden, en dus niet enkel in de winter. Concreet betekent dat het gebruik verplicht is wanneer het wegdek glad is geworden door sneeuw, ijs of vorst.

Vóór 2018 was het verplicht om banden met zogenaamde ’winterse eigenschappen’ te gebruiken. Dat betekende dat zowel vierseizoensbanden als banden met een M+S-opschrift — de code voor ‘mud’ en ‘snow’ — aanvaard werden.

Sinds 2018 zijn echter enkel banden met een ‘Alpine-certificaat’ toegestaan. Je herkent deze banden aan het in een berg ingeschreven sneeuwvlokje, wat je op de zijkanten van de banden terugvindt.

Er bestaat weliswaar een overgangsbepaling die M+S-banden in Duitsland nog tot 30 september 2024 toestaat, maar dan alleen onder de voorwaarde dat ze vóór 1 januari 2018 zijn vervaardigd. Je vindt deze terug in de zogenaamde DOT-code op de zijwand van de band. De vier cijfers na de DOT-markering geven de productiedatum aan. De eerste twee geven informatie over de productieweek van de band en de laatste twee geven informatie over het productiejaar. Zo staat de DOT-code 2416 voor banden die in de vierentwintigste week van 2016 werden geproduceerd. Het gebruik hiervan is dus nog steeds toegestaan. M+S-banden met een DOT-markering 1218 zijn bijvoorbeeld niet meer toegestaan.

Frankrijk

Frankrijk verplicht het gebruikt van winterbanden vanaf 1 november 2021, maar dan enkel in bepaalde berggebieden. Voorlopig wordt zulk rubber enkel aanbevolen als de wegen met sneeuw of ijs bedekt zijn.

Let op — hoewel er in Frankrijk op dit ogenblik geen algemene verplichting bestaat, zijn er wél lokale verplichtingen, en dan specifieker in de Alpen en de Pyreneeën. De betrokken routes worden via specifieke borden aangekondigd en M+S-banden met een loopvlakpatroon van minstens 3,5 millimeter zijn dan verplicht. Op bepaalde delen — ook weer aangekondigd met verkeersborden — moet je zelfs sneeuwkettingen monteren om verder te mogen rijden.

Luxemburg

Ook Luxemburg vereist het gebruik van winterbanden, al is er in die regelgeving geen datum of specifieke periode vastgelegd. De klimatologische omstandigheden bepalen dus de verplichting. Volgens de letter van de Luxemburgse wet moeten ze worden gemonteerd in geval van ijs, (smeltende) sneeuw of wanneer er ijs- of vorstplekken zijn. In Luxemburg volstaan banden met een M+S-opschrift, zonder het Alpine-symbool.

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is het gebruik van winterbanden verplicht, en dat van 1 november tot en met 15 april. De minimale profieldiepte dient 4 millimeter te bedragen, en je banden moeten van een M+S-vermelding voorzien zijn. Daarnaast moet je ook steeds een set sneeuwkettingen bij hebben, want die zijn op sommige plaatsen verplicht. Dit wordt met verkeersborden aangegeven.

En elders in Europa?

Wil je verder reizen, wees je er dan van bewust dat winterbanden ook verplicht zijn in onderstaande landen.

  • Estland
  • Finland
  • Roemenië
  • Slovenië
  • Zweden

Informeer je dus op voorhand. Voor een volledig overzicht, verwijzen we je graag naar de website van VAB.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst