Volgorde van de cijfers op autoband
De cijferreeks op de autoband ziet eruit als een onsamenhangend allegaartje, maar hebben een duidelijke betekenis.
- De eerste drie getallen geven de breedte van de band aan.
- Het tweede getal staat voor de verhouding tussen de breedte en de wanghoogte van de band.
- De letter daaropvolgend staat voor het bandtype.
- De twee volgende cijfers geven de diameter van de velg aan.
- Tot slot vind je nog een lettermarkering terug — deze staat symbool voor de maximale snelheid die de band aankan.
Voor een band met opschrift 195/50-R15-91H betekent dat het volgende.
- 195 — de breedte van de band, uitgedrukt in millimeter.
- 50 — de verhouding tussen de breedte en de wanghoogte van de band. In dit geval meet de hoogte van de wang van de band 50% van de breedte van het loopvlak. Dat betekent dat als de breedte van het profiel 20,5 centimeter is, de hoogte van de wang 10,25 centimeter bedraagt.
- R — dit geeft aan dat deze autoband een zogenaamde radiaalband is. De horizontaal geplaatste lagen zorgen voor meer grip en flexibiliteit. Tegenwoordig is bijna elke band een radiaalband.
- 15 — de diameter van de velg, uitgedrukt in inches. 1 inch meet 2,54 centimeter.
- 91 — dit getal verwijst naar het draagvermogen van de band. Dit is het maximale gewicht dat de banden mogen dragen. Deze 91-code stemt overeen met 615 kilogram. Een overzicht van alle codes vind je hier terug.
- H — dit is de snelheidscode. Deze specifieke H-code stemt overeen met 210 kilometer per uur. Alle snelheidscodes vind je in deze tabel terug.
Het sneeuwvlokje — verplicht in Duitsland
Naast de cijfers en letters vind je vaak ook nog extra symbolen op je autoband terug.
Zo staat de M+S-code voor ‘modder en sneeuw’. Dit betekent dat een band ook bij koudere weersomstandigheden grip biedt. Let op — de Duitse wetgeving vereist dat winterbanden naast deze M+S-notatie ook over het Alpine-symbool beschikken. Dit is een symbool in de vorm een berg met een ingeschreven sneeuwvlokje.
Voldoet je winterband niet aan deze eis, loop je het risico op een boete, en sta je voor vervelende verrassingen wanneer je bij een ongeval betrokken raakt.
Er is wel een overgangsperiode voor banden die voor 1 januari 2018 zijn geproduceerd. De Duitse wetgeving laat het gebruik ervan toe tot 2024. Maar let er dus zeker op wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe set winterbanden!