Zonder sneeuwkettingen door de sneeuw rijden — tips!

Wanneer je in de sneeuw rijdt, zijn heel wat ‘normale’ stuur- en reactiekenmerken van je wagen niet meer zo ‘normaal’. Plots kan je niet meer op je spiergeheugen vertrouwen. We geven graag een aantal rijtips, want de kleinste inschattingsfout kan immers rampzalige gevolgen hebben.

2 minuten

In België mag je je sneeuwkettingen enkel bij sneeuw en ijzel gebruiken. Maar wat als je je laat verrassen en je sneeuwkettingen niet in de kofferbak van je wagen hebt en ze kan omleggen?

  • Rij langzamer en vermijd alle bruuske bewegingen. Trek langzaam op, doseer je remacties en stuur bedachtzaam.
  • Versnel heel geleidelijk, zodat je wielen de tijd krijgen om voldoende grip te vinden en niet te gaan doorslippen. Verlies je alsnog grip, schakel dan een versnelling hoger. Zo oefenen je wielen minder krachten op de ondergrond uit.
  • Hou voldoende afstand. Op sneeuw tot stilstand komen kan wel tot acht autolengtes duren.
  • Rem zoveel mogelijk op de motor af. Wanneer dat niet kan, druk je het rempedaal voorzichtig in. Enkel zo behoud je zoveel mogelijk grip. Moet je onverwacht remmen, trap dan eerst de koppeling in en druk zachtjes het rempedaal in. Sinds 2010 beschikken alle nieuwe wagens verplicht over het ABS-remhulpsysteem. In principe kan je hiermee de rem gerust helemaal intrappen, en hoef je dus niet pompend te remmen. Die techniek mag je dus integraal uit je geheugen bannen — het veiligheidssysteem voert zelfstandig de nodige correcties uit om zoveel mogelijk grip te houden.
  • Ga je toch glijden, laat dan meteen het rempedaal los en rem opnieuw, maar geleidelijker en voorzichtiger. Panikeer vooral niet. Blijf in de richting kijken die je uit wilt gaan. Glijd je naar rechts, blijf dan naar rechts sturen tot je de controle over je wagen wint, en stuur dan pas de juiste richting op.
  • Oefen vooraf. Zoek een grote, lege parkeerplaats en ga daar wat in de sneeuw rijden. Het maakt je duidelijk hoe je auto in de sneeuw reageert, en het is stiekem ook een beetje leuk. Nog beter — volg een rijvaardigheids- of slipcursus. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen ontvang je daar zelfs een kleine korting op je jaarlijkse verzekeringspremie voor.
Zonder sneeuwkettingen door de sneeuw rijden — tips!

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst