Sneeuwkettingen omleggen — 7 handige tips

Stel, je staat aan de voet van een besneeuwde bergpas en je opent voor het eerst de verpakking van je gloednieuwe sneeuwkettingen. Er staat een gure wind en het begint een beetje te regenen … Zie je de bui al hangen?

3 minuten

Kettingen monteren vraagt een beetje oefening, tijd en vooral geduld. Met deze 7 handige tips lukt het je vast en zeker.

  • Let erop dat je sneeuwkettingen koopt of huurt die bij de bandenmaat van je wielen passen. Hoe je die bandenmaat bepaalt, leggen we je graag uit! Met te kleine of te grote kettingen ben je niets.
  • Voer de handeling thuis al een keer uit. Je wil niet midden in een sneeuwbui of in het donker aan de kant van de weg uitzoeken hoe je die dingen precies rond je band krijgt.
  • Bewaar de kettingen binnen handbereik. Geef ze bijvoorbeeld een toegewijd plaatsje in de hoek van je kofferbak, naast de bagage. In elk geval niet ónder de bagage, want dan kan je er niet meteen bij wanneer je ze nodig hebt. Maar zeker ook niet óp de bagage, want dan wordt het koffertje een erg gevaarlijk projectiel bij een aanrijding.
  • Steek een groot stuk plastic in het koffertje van de kettingen. Dat kan je onder je knieën leggen, zodat je tijdens de montage van je sneeuwkettingen niet met een natte broek eindigt. Eventueel kan je hiervoor ook een (tuin)kniemat gebruiken. Toch vergeten? Als noodoplossing kan je altijd een vloermat van je auto gebruiken. Een paar werk- of tuinhandschoenen meenemen kan ook geen kwaad. Zo blijven je handen proper en zijn ze beschermd tegen de koude.
  • Zijn je wagenwielen met plastic wieldeksels uitgerust? Verwijder die dan voor je de sneeuwkettingen omlegt. Zo kunnen de kettingen geen krassen maken op de wieldoppen.
  • De regels voor sneeuwkettingen verschillen van land tot land. In dit overzicht lijsten we per land op wat de geldende regels zijn. Soms geldt er een snelheidsbeperking bij het gebruik van de kettingen, maar ook de fabrikant van de kettingen kan een snelheidslimiet opleggen. Lees dus aandachtig de voorschriften. Ook omschrijft elke autofabrikant in de handleiding van het autohandboek welk sneeuwkettingentype er mag of moet gebruikt worden, rekening houdend met het wagentype en de bandenmaat.
  • Spoel na gebruik de kettingen af met lauw of kokend water om het strooizout en wegvuil te verwijderen en laat ze goed drogen voordat je ze weer in de doos of het etui opbergt.
Sneeuwkettingen omleggen — 7 handige tips

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst