Guur weer en gladde wegen … Toch moeten we met z’n allen de baan op. We herhalen graag enkele goede reflexen om de winter zonder blikschade door te komen.

In winters weer neemt de complexiteit van moeilijke omstandigheden enkel toe.

Rijden — wees geduldig

  • Maak altijd soepele manoeuvres en vermijd bruuske stuurbewegingen.
  • Draai in bochten rustig en met een constante kracht aan het stuur.
  • Glijdt de achterkant van je voorwielaangedreven wagen weg, geef dan zacht wat gas om het evenwicht te herstellen. Bij een achterwielaangedreven wagen ontkoppel je, haal je je voet van het gaspedaal en stuur je tegen. Één gouden regel — kijk steeds in de richting die je uit wil. Je stuurbewegingen volgen dan ‘vanzelf’.
  • Rem bij voorkeur op de motor af, om zo te voorkomen dat je wagen gaat slippen. Begint je wagen alsnog te slippen, los dan meteen het rempedaal om vervolgens opnieuw proberen te remmen. Enkel zo vind je wederom wat grip terug. Een vochtig wegdek is dubbel zo glad als een droog wegdek. Maar een besneeuwd wegdek is vier keer gladder. Een beijzeld wegdek is tot acht keer gladder!
  • Wanneer de wielen doordraaien op een helling, schakel je best naar een hogere versnelling, omdat dit de aandrijfkracht naar de aangedreven wielen verlaagt. Zo zal je voertuig makkelijker tractie vinden.

Banden — voer de druk lichtjes op

Bij koud weer is de juiste bandenspanning van cruciaal belang. Wanneer de temperatuur daalt, is ook de gemeten bandenspanning lager. Bij koud weer mag je de aangegeven bandendruk dan ook met 0,2 bar verhogen.

Lees verder onder de afbeelding …

Rijden in de winter — 5 dingen waarmee je zeker rekening moet houden

Onder de motorkap en aan je deuren

Strooizout is erg agressief voor het koetswerk en veroorzaakt corrosie. Daarom is het nuttig om ook in de winter je wagen af en toe te wassen. Breng eventueel een beschermende waslaag aan om een extra barrière tegen het strooizout te creëren.

Zichtbaarheid en zicht is te allen tijde belangrijk, ongeacht het seizoen. Zorg er dus voor dat je koplampen steeds vuilvrij zijn. Bovendien zal een smerige auto ook sneller aanvriezen. Trek voor je reis dus even naar de carwash.

Daarnaast adviseren we om het reservoir van je ruitensproeiers te vullen met een product dat opgewassen is tegen temperaturen tot -30° Celcius. Controleer meteen ook even de staat van de batterij. Behandel de deurrubbers met een waterafstotend product, zodat ze niet kunnen dichtvriezen.

Uitrusting — leg dit in je kofferruimte

Wanneer het gedurende een langere periode erg koud blijft, heb je best een ijskrabber in de buurt. En een product waarmee je eventueel bevroren sloten kan ontdooien. Bij een mogelijke panne is een dekentje geen overbodige luxe.

Parkeren en vertrekken

  • Trek de handrem niet aan als het heel koud is — de kabel zou immers kunnen vastvriezen. Zet de wagen bij voorkeur in versnelling.
  • Ga na of de bladen van je ruitenwissers niet zijn vastgevroren, zodat je je wissermotor niet forceert.
  • Gebruik geen krant of stuk karton om te verhinderen dat de voorruit aanvriest. Wanneer papier vochtig wordt, vriest het aan de ruit vast.

Wees voorzichtig en goede reis!

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst