Directionele banden verbeteren de besturing op sneeuw

In het land van de banden is de directionele band eerder een ‘new kid on the block’. Met het toenemende vermogen van de meeste auto’s, steeg ook de behoefte naar een band die ook op hogere snelheden optimaal presteert. De innovatie is trouwens een beetje Belgisch!

2 minuten

Bij de start van de jaren negentig weet een toenemend aantal autoconstructeurs steeds meer pk’s uit kleinere motorblokken te persen. De vraag naar banden met een V-snelheidsindex — die een snelheid tot 240 kilometer per uur aankunnen — snel.

Zo ontwierp Uniroyal — het vroegere Belgische merk Uniroyal-Englebert — in 1992 de eerste directionele regenband ter wereld — de Rain Tyre Tuning. Met haar kenmerkende directionele pijlprofiel beantwoordde deze band niet enkel aan de vraag naar banden die erg hoge snelheden aankonden, ook de waterafvoer verbeterde zienderogen. De band presteerde dan ook merkelijk beter op natte ondergronden en wees aquaplaning de deur. Ook op besneeuwde ondergronden en in modderige omstandigheden staat de directionele band z’n mannetje.

Lees verder onder de afbeelding …

Directionele banden verbeteren de besturing op sneeuw

Belangrijk — een symbool op de zijkant geeft aan in welke richting de band gemonteerd moet worden. De pijlpunt moet immers naar de voorkant van de wagen gericht worden. Dat betekent ook dat de links-rechtswissels onmogelijk zijn! Vertonen de voorste banden dus enige slijtage, dan zit er niets anders op dan ze beide op de achterste velgen te monteren. Of je vervangt ze, natuurlijk.

De band werd zo goed onthaald dat dit directionele ontwerp in ijltempo naar het hele gamma van Uniroyal werd doorgetrokken. En natuurlijk namen concurrerende bandenfabrikanten het ontwerp al snel over. Daarom hebben de meeste vier-seizoensbanden en winterbanden een directioneel profiel.

Combineer geen loopvlakpatronen

Om optimale veiligheid en prestaties te behouden, vermijd je best het combineren van banden met verschillende profielen. Voor optimaal resultaat gebruik je best hetzelfde bandenmerk en -model die als die die al op je wielen werden gemonteerd, om zo de optimale prestatiekenmerken te behouden

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst