Brandstofprijzen enorm hoog — 1,90 euro per liter!

De Russische invasie van Oekraïne zet de energiemarkten stevig onder druk. De prijs van een vat ruwe olie overschreed de kaap van 100 dollar, en dat jaagt ook de prijzen aan de pomp de hoogte in. Sommige economen voorspellen een ‘onmetelijke energieschok’.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon

Verwacht wordt dat de prijsstijgingen slechts eenmalig zullen zijn. De dieselprijs (B7) bedraagt vanaf zaterdag 26 februari 1,9270 euro per liter, wat het februarirecord van 1,8500 euro per liter meteen verbrijzelt. De maximumprijs van benzine 95 (E10) stijgt tot 1,8690 euro per liter, terwijl die van benzine 98 (E5) tot 1,9770 per liter toeneemt.

Ook de prijzen voor CNG blijven de hoogte ingaan. Vandaag betaal je aan de pomp al meer dan 3 euro per kilo. Ter vergelijking — de afgelopen jaren schommelden de gemiddelde jaarprijzen voor CNG tussen de 0,8000 euro en 1,0000 euro per kilogram. In 2021 klom de gemiddelde jaarprijs van CNG naar ruim 1,20 euro. Eind december 2021 steeg de prijs naar 1,99 euro.

Het vooruitzicht van een liter brandstof aan 2 euro komt dan ook steeds dichterbij. In Duitsland is dit al een realiteit … Bij aanhoudende politieke en militaire strubbelingen kan president Poetin de gaskraan verder dichtdraaien. Een kleine schok is dus voldoende om nieuwe records te verbreken …

Lees verder onder de afbeelding …

Brandstofprijzen enorm hoog — 1,90 euro per liter!

Het ene gat met het andere vullen

Het standpunt van de regering blijft voorlopig onduidelijk. De meeste partijen pleiten voor een activering van het omgekeerde kliksysteem, waarmee de prijzen van benzine en diesel geplafonneerd worden door de accijnzen te verlagen als de btw-inkomsten door de prijsstijgingen te hoog oplopen.

Tot nog toe werd dat door de regeringspartijen geweigerd, maar stilaan zullen ze geen andere keuze meer hebben. Hoe dan ook komt de beslissing te laat. Het creëert immers een gat in de begroting dat met andere middelen moet worden gecompenseerd. En de corona- en overstromingscrisis hebben al heel wat financiële druk gezet. Het is dan ook maar de vraag in welke mate Vadertje Staat de automelkkoe zal ontzien.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst