Met je eigen auto op vakantie? Dat heeft een heleboel voordelen — je kan meenemen wat je wil en je bent niet gebonden aan een bepaald gewicht voor je bagage. Ook ben je vrij om te stoppen waar en wanneer je wil. Maar het brengt zeker ook heel wat verantwoordelijkheden met zich mee. Bespaar jezelf en je medereizigers kopzorgen en hou rekening met onderstaande tips. Want goed begonnen, is half gewonnen.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
3 minuten

Check je bandendruk

Een binnenkopper. Je banden vormen het enige contactpunt met de weg. Daar wil je dus geen toegevingen doen. Correct opgepompte banden verhogen de stabiliteit en veiligheid van je wagen aanzienlijk.

De juiste bandenspanning hangt af van de gemonteerde banden en de hoeveelheid bagage en inzittenden. Bij elke auto vind je de juiste bandendruk terug op de informatieve sticker in de deuropening van de rijderspositie. Maar ook de gebruikshandleiding van je wagen bevat deze informatie.

Maak vóór je vertrek dus zeker een ommetje via een lokaal tankstation. De meeste stations beschikken over de mogelijkheid om je banden — gratis — om te pompen.

Rijd niet met de massa mee

Door een te korte afstand tot je voorligger verandert het zicht voor je nauwelijks. Dit leidt tot een saaie en slaapverwekkende rit. En da’s vragen om problemen. Volg je voorligger met een veilige afstand van minstens 3 tot 4 seconden.

Wees erg alert als je met cruisecontrol of met de ‘limiter’-functie rijdt

Cruisecontrol is een erg handige optie. Doordat vele bestuurders het zichzelf op lange ritten gemakkelijk maken en de cruisecontrol gebruiken, is er weinig of geen snelheidsverschil op je traject. Daardoor ontstaat het gevaar dat we minder aandachtig gaan rijden. Blijf geconcentreerd, zodat je altijd op eventuele onverwachte gebeurtenissen kan anticiperen.

Beschikt de boordcomputer van je wagen over een ’limiter’-functie? Overweeg dan die te gebruiken. Stel je een maximumsnelheid in, dan vermijd je het risico te snel te rijden — niet goed voor de portemonnee — of op snelheidsschommelingen — ook niet goed voor je portemonnee. In vergelijking met het cruise controlsysteem, is je betrokkenheid bij het verkeer een stuk groter wanneer je op ‘limiter’ rijdt, want de bestuurder ‘hangt’ nog steeds aan het gas.

Ben je op vakantie in een vreemde omgeving en rijd je verkeerd?

Voer dan geen halsbrekende of onmogelijke manoeuvres uit, maar vervolg rustig je weg. Volg de instructies van je gps-toestel en keer in alle veiligheid terug. Sterk vertragen of bruusk remmen wordt vaak niet wordt verwacht door de locals en veroorzaakt gevaarlijke situaties. Rij vrolijk om en doe eerder aan ontdekking dan aan stress! Vertrouw op je gps-toestel, want die kent de omgeving beter dan jezelf!

Locals zijn beter op de hoogte van de plaatselijke regels en gewoontes

Weet je even de weg niet meer, zet je dan veilig aan de kant en volg een passerende local. Speel papegaai als je een voorbeeld nodig hebt!

Ga na of je lage emissiezones doorkruist

Jaar na jaar bakenen heel wat landen en steden meer en meer lage emissiezones af. Daarin worden enkel wagens die aan een bepaalde milieunorm voldoen toegelaten. Voor een actueel overzicht, kan je op deze website terecht.

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.