Alternatieve skigebieden met sneeuwzekerheid

Door de zachte temperaturen kleuren veel skipistes grasgroen. Skiërs zijn het erover eens — zo weinig sneeuw lag er nog nooit. De klimaatcrisis lijkt een stevige streep door de rekening van de wintersport te trekken. Veel ogen zijn gericht op kunstmatige sneeuw. Is er nog een toekomst voor skiën?

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon

Ook al startte het skiseizoen sterk voor heel wat Franse skistations, toch houdt een vijftigtal procent van de stations tijdens de januarimaand de deuren gesloten. Vooral de lager gelegen skistations van de Jura, de Pyreneeën en de Vogezen bijten in het zand, zo weet Domaines Skiables de France. Begin december stelden steeds meer uitbaters van Franse skidomeinen problemen vast. De sneeuw valt steeds hoger op de noordelijk gelegen hellingen. Die klimaatopschudding leidt tot alternatieven als kunstmatige sneeuw.

Ook in Zwitserland

Begin dit jaar moest ook het grotere skioord Splügen-Tambo in Zwitserland de handdoek in de ring gooien. Langer openen was onmogelijk — er lag dag na dag te veel water op de piste, en door het uitblijven van nachtvorst vroor dit niet meer aan. Bergbahnen Splügen-Tambo AG geeft aan dat kunstmatige sneeuw weer een optie is zodra de temperaturen het toelaten. Kunstsneeuw is dus geen wondermiddel — als er geen sneeuw is, kan je het tekort wel aanvullen met sneeuwkanonnen, maar enkel wanneer de temperaturen rond het vriespunt schommelen.

Het restaurant in de vallei blijft wèl geopend, zo meldde nieuwswebsite 20 Minuten. Het is maar de vraag hoeveel troost dat brengt.

Föhn

Volgens MeteoSchweiz is een milde zuidwestenwind een belangrijke oorzaak van het uitzonderlijk warme weer. Hier komt bovendien een zogenaamde föhn bij kijken — een warme, droge wind aan de noordzijde van de Alpen, ontstaan door de opwarming van zuidelijke wind die over de bergen waait.

Lees verder onder de afbeelding …

Alternatieve skigebieden met sneeuwzekerheid

Terugbetaling?

Voor wie al skipassen op zak heeft, voorzien zo goed als alle skigebieden een terugbetaling. Ook reeds betaalde bedragen voor de skischool worden terugbetaald.

De hele reis annuleren of omboeken kan echter vaak enkel als je een sneeuwgarantieverzekering afsloot. Je reisagentschap telt het aantal open pistes en bepaalt zo of je in aanmerking komt voor een terugbetaling. Een klassieke reisannulatieverzekering dekt het gebrek aan sneeuw vaak niet!

Niet overal kommer en kwel

Toch telt Europa nog heel wat plekken waar je gegarandeerd sneeuw treft voor de wintersport. Sowieso lukt skiën nog probleemloos in de hoger gelegen gebieden. Denk dan aan resorts vanaf tweeduizend meter boven de zeespiegel. Hou wel rekening met extra drukte.

Daarnaast zijn volgende ietwat atypischere gebieden een mogelijkheid.

  • Zweden — 100 procent sneeuwgarantie. Maar skiën in Scandinavië houdt wèl een andere wintersportvakantie in! Er is geen echte après-skicultuur, maar in de plaats krijg je veel natuur en uitgestrekte sneeuwlandschappen met fjorden, bergen en bossen. In skioorden zoals Idre Fjäll of Orsa Grönklitt kun je prima vertoeven. Riksgränsen, op de grens met Noorwegen, staat bekend als het beste skigebied van Zweden en telt 21 kilometer aan pistes.
  • Noorwegen — ook hier vind je veel natuur. Eén van de grootste skigebieden is Lillehammer/Hafjell, met 44 kilometer aan pistes. Maar ook Hemsedal biedt veel mogelijkheden.
  • Tsjechië — klein, maar fijn. De skigebieden in het Reuzengebergte en Oost-Bohemen zijn toegankelijk en betaalbaar. Februari is een topmaand.
  • Bulgarije — dé uitkomst voor de gevorderde skiër, met veel uitdagende skipistes. Gebieden als Bansko of Borovets beschikken over tientallen kilometers aan pistes.
  • Polen — een aan populariteit toenemende wintersportbestemming. Skiën kan in de Karpaten, maar ook Zakopane is een moderne wintersportbestemming. Je vindt er pistes in alle kleurniveaus.
  • Slovakije — skigebieden Donovaly en Jasná Chopok zijn bekende wintersporttrekpleisters.

Toch maar even omboeken?

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst