Frankrijk verplicht winterbanden, boetes blijven uit

De in 2021 ingevoerde bergwet verplicht automobilisten om de wagen te voorzien van zogenaamde winteruitrusting. Men heeft het dan over M+S-winterbanden, vierseizoenenbanden en sneeuwkettingen of sneeuwsokken. De regel geldt van 1 november tot 31 maart en is van toepassing in 48 departementen met grotere hoogteverschillen en een verhoogd risico op sneeuwval.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon
2 minuten

Hoewel er sprake is van een verplichting, lijkt het erop dat er tot nu toe nooit een boete werd opgelegd aan overtreders. De reden hiervoor is zuiver wettechnisch — er werd nog geen toepassingsbesluit ondertekend. Uitgeschreven boetes zijn dus niet rechtsgeldig.

Tijdelijke situatie

Het is niet zeker of deze situatie blijft voortbestaan, integendeel. Men verwacht dat de toepassingsbesluiten dit najaar of uiterlijk deze winter alsnog worden goedgekeurd. Vanaf dan kunnen de autoriteiten forfaitaire boetes van 135 euro opleggen en het voertuig immobiliseren zolang de weg niet sneeuw- of ijsvrij is.

Let steeds op de lokale verkeersborden!

Op bepaalde trajecten — op bergpassen, bijvoorbeeld — is er echter een specifiek verkeersbord dat het gebruik van een winteruitrusting verplicht, en dat los van de bergwet. Vanaf dit bord mag je zonder kettingen niet verder. Tart het lot niet! Het departement Vogezen gaf al duidelijk aan om tijdens de winter van 2022 een nultolerantiebeleid te voeren.

Niet alle winterbanden zijn volwaardige winterbanden

Bovendien worden vanaf 2024 enkel nog banden met het 3PMSF-certificaat als echte winterband erkend. Je herkent dit rubber aan het symbool van een bergtop met drie pieken en een ingeschreven sneeuwvlok. Is je wagen op dit moment dus van zogenaamde vierseizoensbanden of M+S-banden voorzien en zijn die dingen aan vervanging toe? Ga dan meteen voor bandenset met een 3PMSF-certificaat.

Frankrijk verplicht winterbanden, boetes blijven uit

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst